Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

10 nutrienti pe care nu ii poti lua din mancarurile de origine animala

de la 20 Feb. 2016
10 nutrienti pe care nu ii poti lua din mancarurile de origine animala Alimentele de origine animala si vegetala difera in multe feluri. Este in mod special valabil pentru valoarea lor nutritionala, intrucat multi nutrienti sunt specifici fie plantelor, fie animalelor. Pentru o nutritie optima, este recomandat sa urmezi o dieta echilibrata, care sa le includa pe amandoua.
Tags: nutrientivitamina cflavonoidefibre dieteticepectinainulina

Iata 10 nutrienti obisnuiti care sunt dificil sau imposibil de obtinut din mancaruri de origine animala:

1. Vitamina C
Este singura vitamina esentiala care nu se gaseste in cantitati suficiente in mancarurile pregatite pe baza de produse de natura animala. Este un antioxidant puternic, important pentru mentinerea tesutului conectiv. Functioneaza si in calitate de co-factor pentru formarea unor enzime in corp. Mai mult de atat, deficienta de vitamina C poate cauza scorbut, o boala initial caracterizata prin pete pe piele si oboseala. Scorbutul avansat poate cauza ingalbenirea pielii, pierderea dintilor, sangerari si, in final, moartea. Un regim exclusiv de mancare animala, in mod normal, nu contine suficienta vitamina C. De aceea, oamenii au nevoie sa isi ia resursa necesara din fructe, legume sau suplimente alimentare.

Totusi, o cantitate suficienta de vitamina C poate fi obtinuta din ficatul crud, icrele de peste si oua. Cantitati mai mici se gasesc si in carnea cruda si peste. Deoarece tot mai multi oameni iau deja destula vitamina C, suplimentarea nu este de obicei necesara.

Cu toate acestea, mai multe studii sugereaza ca un consum ridicat de vitamina C ar putea:
- sa protejeze impotriva declicului mental cauzat de varsta inaintata
- sa reduca presiunea sangelui
- sa imbunatateasca sanatatea vaselor de sange, posibil reducand riscul cheagurilor de sange pe artere.

Luand vitamina C, poti sa cresti si absorbtia de fier din alimentatie. Aceasta poate reduce riscul de anemie la persoanele care sunt inclinate spre deficienta de fier.

Vitamina C se gaseste in special in fructele si legumele proaspete: ardeii grasi, kale, kiwi, citricele si fructele de padure.

In concluzie: Vitamina C este un antioxidant esential pentru o sanatate optima, care nu se gaseste intr-o cantitate satisfacatoare in alimentele de origine animala.

Flavonoidele
Flavonoidele reprezinta cel mai comun grup de antioxidanti din alimentele vegetale. Studiile arata ca dietele bogate in flavonoide pot avea beneficii pentru sanatate, precum:
- reducerea riscului bolilor de inima
- imbunatatirea sanatatii creierului
- ridicarea nivelului de functionare a colonului.

Cele mai intalnite 4 flavonoide, inclusiv sursele alimentare si beneficiile pentru sanatate, sunt:

2. Quercetina
Un consum ridicat de quercetina a fost corelat cu scaderea presiunii sangelui si un risc redus de boli cardiace. Quercetina se gaseste in majoritatea alimentelor vegetale, preponderent in: capere, ceapa, cacao, merisoare si mere.

3. Catechinele
mereCatechinele reprezinta o familie de flavonoizi, dintre care cele mai abundente sunt ±catechina si epicatechina. Beneficiile pentru sanatate ale catechinei din ceaiul verde au fost indelung studiate. Ele au fost corelate cu reducerea presiunii sangelui, imbunatatirea circulatiei sangvine si scaderea colesterolului din sange. Catechinele se gasesc in multe fructe si bauturi: caise, mere, pere, struguri, piersici, ceai, cacao, vin rosu.

4. Hesperidina
Studiile arata ca hesperidina poate ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Hesperidina este prezenta aproape exclusiv in citrice, mai ales in portocale si lamai.

5. Cianidina
Cianidina este una dintre cele mai raspandite antocianina. Antocianinele sunt pigmenti antioxidanti responsabili de culorile intense ale multor fructe si legume. Studiile arata ca antocianinele pot reduce riscul bolilor de inima. Cele mai bogate surse de cianidina sunt fructele de culoare inchisa: murele, coacazele negre si zmeura neagra.

Concluzie: Alimentele vegetale sunt bogate intr-o diversitate de antioxidanti numiti flavonoide. Flavonoidele cel mai des intalnite cuprind quercitina, catechina, hesperidina si cianidina.

Fibrele dietetice
Fibrele se gasesc in alimente vegetale si au multe beneficii pentru sanatate. In general, fibrele dietetice sunt definite ca parti ale plantelor care nu pot fi digerate la nivelul sistemului digestiv superior. Un aport mare de fibre a fost asociat cu mai multe beneficii asupra sanatatii:

- scaderea colesterolului
- reducerea riscului bolilor de inima
- scaderea riscului de constipatie
- micsorarea riscului de cancer la colon
- cresterea senzatiei de satietate la sfarsitul unei mese, ajutand la scaderea in greutate.

Multe tipuri de fibre sunt probiotice, insemnand ca au capacitatea de a imbunatati sanatatea colonului prin promovarea cresterii bacteriilor benefice. Descopera 5 tipuri de fibre dietetice care aduc beneficii sanatatii:

6. Beta-glucanul
Beta-glucanul este o fibra vascoasa, asociata cu numeroase beneficii pentru sanatate. In calitate de probiotic eficient, beta-glucanul fermenteaza in colon, unde stimuleaza cresterea bifidobacteriilor benefice, conducand la imbunatatirea sanatatii colonului.

cerealeUn alt beneficiu al beta-glucanului este ca poate regla presiunea sangelui, reduce colesterolul si poate modera nivelul de zahar din sange. Cele mai bogate surse de beta-glucan sunt taratele de orz si ovaz. Cantitati mai mici de beta-glucan se gasesc si in alte cereale integrale: sorgul, secara, graul si orezul.

7. Pectina
Pectinele reprezinta o familie de probiotice fibroase, care se gasesc in fructe. Acestea au diverse forme si importante beneficii pentru sanatate. Pectinele pot ajuta la cresterea bacteriilor benefice din colon, pot participa la diminuarea simptomelor de diaree cronica si pot modera nivelul de zahar din sange. Mai mult, studiile sugereaza ca pectinele pot preveni instalarea cancerului de colon. Principalele surse alimentare ce contin pectine sunt: portocalele, merele, prunele, guava, bananele, fructele de padure.

8. Inulina
bananeInulina apartine unui grup de fibre cunoscut drept fructanti. In calitate de fibre probiotice, inulina si alti fructanti ajuta sanatatea colonului prin stimularea cresterii bifidobacteriilor benefice. Studiile arata ca dietele bogate in inulina pot vindeca de constipatie. Inulina se gaseste in diverse fructe si legume: banane, ceapa, usturoi, anghinare, asparagus si cicoare.

9. Lignanii
Spre deosebire de alte fibre dietetice, lignanii sunt polifenoli mai degraba decat carbohidrati. Atunci cand ajung in colon, ei fermenteaza prin bacteriile intestinale. Aceasta fermentare ii transforma in fitoestrogeni, care sunt ulterior absorbiti in sange. Fitoestrogenii au fost asociati cu mai multe beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiace si cancer la san. Lignanii se gasesc in majoritatea alimentelor vegetale. Cele mai bogate surse sunt semintele (in special de in) si boabele de cereale.

10. Amidonul rezistent
Amidonul este cel mai comun carbohidrat din plante. De obicei este bine digerat, insa o parte din el poate fi rezistent la digestie. Acest tip de amidon este numit amidon rezistent. Amidonul rezistent ajuta la cresterea bacteriilor benefice din colon, imbunatatind sanatatea colonului. Studiile arata ca amidonul rezistent poate creste senzatia de satietate si poate regla cresterea nivelului de zahar din sange. Amidonul rezistent se gaseste in diverse alimente bogate in carbohidrati: cereale integrale, paste, legume, banane verzi si cartofi copti lasati sa se raceasca.

Concluzie: Fibrele sunt cele care genereaza caracteristicile benefice pentru sanatate pe care le au alimentele de origine vegetala. Tipurile importante de fibre sunt beta-glucanul, pectina, inulina si amidonul rezistent.

Un regim alimentar echilibrat, bogat atat in alimente de origine animala, cat si vegetala, are multiple avantaje. Desi o dieta carnivora poate fi sanatoasa, acesteia ii lipsesc multi nutrienti specifici plantelor.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Comentarii

3 comentarii
Clic aici si spune parerea ta!
Nutrien?i importan?i pe care nu îi po?i lua din ca 2015-10-24 20:28:00
[…] de carne poate fi tentant?, acesteia îi lipsesc mul?i nutrien?i specifici plantelor, noteaz? Magzone, unde sunt detaliate beneficiile tuturor acestor […]
Laschi Mihai 2015-09-09 09:40:54
Alimentatia naturala si cu hrana sanatoasa a fost dintotdeauna cea oferita de natura,combinata cu o apa buna asigura o viata lunga. Articolul este interesant dar si mai bine de aplicat in practica.
nicoleta 2015-09-09 08:20:12
Foarte interesant articolul. L-am studiat cu atentie atat eu cat si colegele mele de serviciu..
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice