Randurile care urmeaza iti prezinta patru tipuri de pesti oceanici, care, mai ales atunci atunci cand provin din surse verificate si sustenabile, sunt un adaos fara egal la orice dieta.
-
Codul
Comparativ cu alte tipuri de carne, codul este scazut in grasimi saturate, ceea ce il face o optiune excelenta pentru cei care doresc sa-si reduca aportul de grasimi din dieta.
Pentru persoanele care vor sa-si mentina sau sa-si dezvolte masa musculara, consumul de cod este o modalitate excelenta de a obtine proteine de inalta calitate, esentiale pentru refacerea tesuturilor si cresterea musculara.
Codul este si o sursa buna de vitamine si minerale, inclusiv vitamina B12, vitamina D si seleniu, nutrienti esentiali pentru functionarea optima a sistemului imunitar si pentru sanatatea oaselor.
Este usor de pregatit in bucatarie si are o savoare inconfundabila. Poti pregati, de pilda, fileuri de cod la cuptor, cod glazurat intr-un sos teriyaki dulce si aromat sau prajit in fulgi de migdale si insotit de legume gatite in stil mediteraneean.
-
Macroul
Aduce un aport important de antioxidanti in organism, combatand stresul oxidativ si protejand celulele impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Macroul este o sursa excelenta de acizi grasi Omega 3, care sunt esentiali pentru sanatatea inimii, a creierului si a ochilor. Consumul regulat de macrou poate reduce riscul de boli de inima, imbunatateste functia cognitiva si mentine sanatatea oculara.
De asemenea, macroul este bogat in vitamine si minerale, importante pentru buna functionare a organismului, precum vitamina D, vitamina B12, seleniu si iod.
Macroul se poate pregati pe gratar, alaturi de un sos proaspat de lamaie si ierburi aromatice, copt in frunze de varza sau intr-o mancare cu sos de rosii si paste integrale.
-
Sardinele
Contrar credintei populare, sardinele sunt bogate in calciu, un mineral esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Consumul regulat de sardine poate contribui la mentinerea densitatii osoase si la prevenirea osteoporozei.
La fel ca si ceilalti pesti oceanici, sardinele sunt si ele bogate in vitamine si minerale esentiale, precum vitamina D, vitamina B12, seleniu si iod, sunt o sursa importanta de proteine si de acizi grasi Omega 3. Este si motivul pentru care acest peste mic este foarte pretuit pe tarmurile Mediteranei, din Maroc pana in Grecia.
Daca vrei sa beneficiezi de gustul lor unic, le poti pregati la gratar, stropindu-le cu putin ulei de masline, suc de lamaie proaspat si rozmarin tocat sau le poti amesteca cu avocado, frunze de spanac proaspete, rosii cherry si ceapa rosie, condimentand cu putin ulei de masline si otet balsamic.
-
Heringul
Este un peste cu continut scazut de mercur, ceea ce il face o optiune sigura si sanatoasa pentru consumul frecvent, in special pentru femeile insarcinate si copii.
Heringul are doar 179 de calorii pentru o portie de 100 de grame, dar si o concentratie nutritionala mare.
Vitaminele B9 si B12, aflate din abundenta in carnea de hering, stimuleaza productia de celule rosii si sustin buna functionare a sistemului nervos.
In mod similar celorlalte varietati de peste de apa sarata, acizii grasi Omega 3 pe care ii contine contribuie la pastrarea unui nivel optim al trigliceridelor, reduc colesterolul si mentin libere vasele sanguine.
Poti prepara din acest peste, asemenea popoarelor nordice, o salata satioasa si hranitoare, amestecand bucati de hering cu cartofi fierti, ceapa tocata, castraveti murati, smantana si marar proaspat, totul condimentat cu putin mustar si otet sau il poti pregati la cuptor, pe pat de legume.
Consumul frecvent de peste oceanic poate aduce numeroase beneficii sanatatii noastre, oferind organismului proteine de buna calitate, acizi grasi si nutrienti esentiali. Prin includerea lor in dieta, ne oferim sansa de a ne bucura de o viata mai sanatoasa si mai plina de vitalitate, beneficiind, in acelasi timp, de savoarea lor inconfundabila.
Sursa foto: Shutterstock