Acidul folic necesar inainte si pe perioada sarcinii

de la 03 Oct. 2016
Acidul folic necesar inainte si pe perioada sarcinii Daca esti deja gravida sau ai in plan sa aduci un copil pe lume afla cat de important este aportul de acid folic, forma sintetica a vitaminei B9.
Tags: acid folicsarcinasuplimente

Acidul folic previne afectiunile tubului neural la fat precum cele congenitale grave ale maduvei spinarii si creierului. Tubul neural este parte a embrionului care dezvolta coloana vertebrala si creierul copilului.

Afectiunile tubului neural apar intr-un stadiu incipient de dezvoltare, inainte ca multe femei sa isi dea seama ca sunt gravide, motiv pentru care se recomanda administrarea de acid folic inaintea incercarilor de concepere.

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor arata ca femeile care incep administrarea dozei zilnice recomandate de acid folic cu cel putin o luna inainte de conceptie si continua administrarea si in primul trimestru de sarcina reduc cu 70% sansele fatului de a dezvolta afectiuni ale tubului neural. In plus, acidul folic este un nutrient care incurajeaza producerea de celule rosii din sange ce ajuta la prevenirea unui anumit tip de anemie. De asemenea, acidul folic este responsabil de producerea, repararea si functionarea ADN-ului, de cresterea celulara rapida a placentei si ajuta la dezvoltarea copilului.

 

Pentru a reduce riscul bebelusului de a dezvolta afectiuni ale tubului neural, expertii recomanda administrarea a 400 micrograme de acid folic pe zi, incepand cu cel putin o luna inainte de a ramane gravida. Citeste intotdeauna inainte de administrare eticheta suplimentelor alimentare si a vitaminelor prenatele si nu depasi doza de 1000 micrograme pe zi, cu exceptia cazului in care doctorul tau iti recomanda acest lucru.

Doze marite de acid folic se recomanda, in general, persoanelor vegane si vegetariene, datorita deficitului de vitamina B12 in organism si femeilor obeze care sunt mai susceptibile de a avea u copil cu afectiuni ale tubului neural.

 

Sursele alimentare de acid folic adaugat sunt cerealele fortificate pentru micul dejun care contin pana la 100% din cantiatea zilnica recomandata, painea, pastele si orezul. Insa, chiar daca consumi zilnic o portie mare de cereale, nu te poti baza pe ele ca o sursa suficienta de acid folic deoarece aproape toate elementele nutritive adaugate in mod sintetic ajung in partea de jos a vasului cu lapte. Iar ceea ce ar putea sa ti se para destul de ciudat este ca nici alimentele bogate natural in acid folic nu sunt o sursa buna pentru tine deoarece organismul absoarbe mai bine acest nutrient din suplimente. Mai mult decat atat, acidul folic poate fi eliminat in timpul depozitarii sau distrus in timpul fierberii.

Astfel, cel mai indicat este sa consideri sursele naturale de acid folic un complement al suplimentelor, chiar si atunci cand le incluzi zilnic in alimentatie. Printre cele mai bune surse naturale de acid folic regasesti linte, fasole uscata, mazare, avocado, brocoli, spanac, bame, varza de Bruxelesm sparanghel, citrice si frunze de nap.

 

Iar daca planuiesti sa ramai insarcinata ai in vedere un consult medical si un set de analize deoarece un usor deficit de acid folic nu poate fi observat, neprezentand simptome. In timp ce o lipsa mai mare de acid folic prezinta simptome subtile precum diaree, anemie, pierderea poftei de mancarem pierderi in greutate, slabiciune, dureri de cap, dureri de limba, palpitatii ale inimii si iritabilitate.

 

Sursa foto: clubulbebelusilor.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.

Revista GRATUITA

Retete si exercitii pentru o stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Retete si exercitii pentru o stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Retete si exercitii pentru o stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Retete si exercitii pentru o stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



1