1. Acizii grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3 (pentru care pestele este o sursa excelenta, in particular sardinele, precum si nucile, semintele de chia, taratele de psyllium) au efecte pozitive asupra sanatatii. Cele mai recente cercetari au aratat ca acestia participa la fabricarea materiei cenusii din creier.
In cadrul unui studiu care avea ca scop identificarea beneficiilor acizilor grasi Omega-3 asupra creierului, voluntarii care mancau alimentele cele mai bogate in acizi grasi Omega-3 aveau cea mai mare cantitate de materie cenusie in creier la sfarsitul experimentului, dupa cum au demonstrat imaginile obtinute prin rezonanta magnetica.
2. Colina
Colina este o substanta care leaga intre ele celulele din corp. Cercetatorii au examinat timp de decenii efectul unei suplimentari de colina in cazul maimutelor. Cele care consuma mai mult din acest nutrient au rezultate mult mai bune la toate testele si sunt mai putin susceptibile de a dezvolta dementa. Studii efectuate pe fiinte umane au aratat ca prin consumul unor cantitati suficiente din acest nutrient se amelioreaza memoria la adulti. Ouale sunt cea mai buna sursa de colina. Pentru cei care au probleme cu colesterolul, laptele poate fi un excelent substituent.
3. Antioxidantii din ciocolata neagra
Veste buna: o ceasca de ciocolata calda iti imbunatateste randamentul cerebral. Un studiu efectuat de nutritionisti a aratat ca ciocolata, vinul rosu si ceaiul verde sunt alimentele cu concentratia cea mai puternica de antioxidanti. Nu abuza, totusi, de ciocolata, deoarece risti sa iei in greutate. Afla, asadar, ca zmeura si spanacul sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti si au mult mai putine calorii.
4. Alimentele care ajuta la combaterea bolilor precum Parkinson si Alzheimer
Stii probabil ca acidul folic (sau vitamina B9) este important pe parcursul unei sarcini pentru ca bebelusul sa se dezvolte normal, insa si adultii au nevoie de el. Un studiu olandez, incluzand persoane de la 70 la 90 de ani, a demonstrat ca cele care luau complemente de acid folic aveau performante cognitive mai ridicate (gandirea si memoria).
In alta ordine de idei, una dintre cele mai mari probleme provocate de alcoolismul cronic este reducerea cantitatii de acid folic din organism. Alimentele bogate in acid folic sunt: carnea (ficatul si organele de pui sunt cele mai bune surse), legumele (fasolea uscata, cartofii dulci, merele, broccoli-ul, varza, sfecla, spanacul, alunele de padure, produsele pe baza de soia si de migdale), cerealele complete si fructele (bananele, portocalele si piersicile).
5. Coacazele
Coacazele reduc daunele cauzate de un atac vascular cerebral. Oamenii de stiinta au facut numeroase observatii si au descoperit ca maimutele care facusera atac vascular cerebral, dupa consumul de extract de coacaze, aveau creierul de aproape doua ori mai bine refacut decat cele care nu il consumasera.