1. Nu speli coaja pepenelui rosu
Putine persoane se gandesc sa spele coaja pepenelui rosu atunci cand ajung cu acesta acasa. Primul gest este sa il introduca in frigider ori in congelator, pentru a-l raci cat mai repede, inainte de a fi consumat. Daca si tu faci acest lucru, afla ca iti pui sanatatea in pericol. Un fruct nespalat reprezinta un inamic al organismului tau, chiar daca nu ii mananci si coaja. Ia in considerare ca aceste fructe cresc pe camp, unde sunt stropite cu tot felul de substante chimice periculoase pentru corp, dar si ca pe suprafata lor sunt o multime de microbi. Bacteriile se pot transmite la celelalte alimente pe care le ai in frigider. In plus, gandeste-te ca atingi cu cutitul nu doar coaja pepenelui rosu, si ci miezul acestuia.
Daca sistemul tau imunitar este slabit, te expui riscului de a dezvolta hepatita A, E.coli si Salmonella. Primele simptome care apar in aceste cazuri sunt durerile de stomac, febra si diaree. Nu ar trebui sa stai pe ganduri daca te confrunti cu acestea, mai ales daca situatia nu se amelioreaza, ci sa mergi la spital.
2. Mananci pepene rosu cu paine
Romanii obisnuiesc sa combine des pepene rosu cu paine, considerand ca iau o masa sanatoasa, inspirata de la stramosii nostri care traiau mai multi ani. Din pacate, aceasta este o greseala care iti poate afecta sistemul digestiv. Avand in vedere ca acest produs este acid, fermenteaza in stomac, incetinand astfel si digestia altor tipuri de alimente. Te poti confrunta cu balonare, flatulenta si diaree, mai ales daca abuzezi de aceasta combinatie.
3. Combini pepene rosu cu lactate
Alta greseala pe care o poti face atunci cand consumi pepene rosu este sa il combini la aceeasi masa cu produse lactate. Flora intestinala poate suferi modificari care sa conduca la neplaceri ca balonare, gaze intestinale, flatulenta si crampe abdominale.
4. Servesti pepene rosu inainte de culcare
Sa te racoresti seara, dupa o zi caniculara, cu o felie de pepene rosu poate parea o idee buna si sanatoasa, insa comiti o greseala pe care o vei regreta dupa aceea. Conform specialistilor, acest gest alimentar iti poate provoca mai multe probleme de sanatate.
Avand in vedere ca sistemul digestiv lucreaza mai incet pe timp de noapte, a doua zi te poti trezi cu probleme digestive. Asadar, este bine sa eviti alimentele cu continut ridicat de zahar, dar si pe cele care tind sa fermenteze in stomac, asa cum este pepenele rosu. Daca te confrunti deja cu sindromul de colon iritabil, vei resimti si mai puternic aceste efecte neplacute asupra ta.
Dupa cum am mentionat mai sus, pepenele rosu are un continut ridicat de zahar in compozitie, astfel ca poti sa acumulezi cu usurinta kilograme in plus. Daca urmezi o dieta de slabit, evita sa il consumi inainte de somn, mai ales daca ai luat deja o cina copioasa.
Alt dezavantaj pe care il are consumul de pepene rosu inainte de culcare consta in tulburarea somnului. Continutul ridicat de apa va conduce la “vizite” dese la toaleta pe timpul noptii, astfel ca te vei intrerupe deseori din programul de odihna. A doua zi te vei simti obosita si nu te vei putea concentra asupra sarcinilor pe care le ai de indeplinit.
5. Mananci pepene rosu imediat dupa masa
Ti se pare normal sa inchei o masa gustoasa cu un desert si te gandesti ca unul pe baza de fructe nu are cum sa te afecteze in vreun fel anume. Ei bine, gresesti, mai ales daca urmatorul aliment pe care il consumi este pepenele rosu. Acesta fermenteaza in stomac si va ingreuna astfel si digestia celorlalte alimente de la masa. Efectele neplacute sunt si mai mari daca ai avut o masa bogata in alimente ca: paine, carne, orez si cartofi. Specialistii ne recomanda sa consumam fructe dupa 30 de minute de la servirea mesei, altfel ne putem confrunta cu indigestie.
Ai facut vreuna dintre aceste greseli atunci cand ai consumat pepene rosu?
Foto: Pixabay.com