Cu totii ne nastem cu gene care ne predispun la tot felul de afectiuni. Fiecare dintre noi detine o colectie impresionanta de bacterii la nivel intestinal, ce pot cunoaste modificari numerice si calitative in functie de stilul de viata pe care il adoptam. Aceasta mostenire genetica la randul ei, care poarta de numirea de microbiom, este de aproximativ 100 de ori mai variata decat genomul uman. In ciuda predispozitiei de a dezvolta anumite boli conform materialului genetic si a florei microbiene, putem influenta atat pozitiv cat si negativ modul in care functionam. Sistemul nervos si activitatea cerebrala sunt influentate in mod direct de activitatea existenta la nivelul intestinului si de bacteriile prezente la nivelul acestuia.
Ce poti face pentru a te feri de neplaceri:
Renunta la zahar si la mancarea procesata
Cercetarile din cadrul Universitatii din Oregon au reliefat faptul ca dieta bogata in zahar cauzeaza schimbari la nivel intestinal in cazul soarecilor. In tot acest timp, performantele fizice si mintale ale soarecilor au inceput sa scada din momentul in care le-a fost administrat zahar si grasimi. Monozaharidele, cei mai simpli carbohidrati care contin o singura molecula de glucoza si fructoza, intrerup balanta microbiana buna din cauza ca sunt digerati foarte usor de organism si sunt absorbiti la nivelul intestinului fara ajutorul florei microbiene. Zaharul hraneste de asemenea organisme precum Candida Albican, cea care provoaca neplaceri la nivelul zonei genitale. Pe langa toate acestea, organismul depune eforturi semnificative sa proceseze zaharul, iar slabiciunea resimtita la nivelul organismului se traduce printr-o capacitate mai redusa a sistemului imunitar de a face fata unor situatii delicate.
Consuma mai multe legume
Orice specialist ar fi de acord cu faptul ca cea mai sigura cale de a mentine o flora bacteriana optima este aceea de a iti schimba dieta. Aceasta trebuie sa fie una variata, axata in mod deosebit pe consumul de legume, fructe si cereale, dar mai ales a vegetatelor verzi.
Limiteaza consumul de antibiotice
Antibioticul ajuta la distrugerea bacteriilor daunatoare, dar in acelasi timp le elimina si pe cele bune. In felul acesta, se pot produce dezechilibre la nivel intestinal, care pot genera diferite afectiuni, unele dintre ele grave. Nu lua antibiotic decat la recomandarea medicului si incearca ca la fiecare administrare sa iei si probiotice, pentru refacerea florei. De asemenea, consumul de iaurt poate fi de un real folos, deoarece contine o serie de bacterii vii cu rol important la nivelul florei.
Renunta la igiena excesiva
Obsesia cu curatenia te poate aduce in pragul nebuniei, la propriu. In general, aceasta are o cauza reala, insa te poate aduce in situatia de a sterge si spala orice obiect pe care pui mana. Un timp poate ca te vei simti confortabil, insa pe perioade lungi, te poate afecta psihic si nu numai. Cu cat te speli mai mult pe maini si corp, cu atat bariera ta naturala devine mai slaba si te imbolnavesti mai repede.