Fiecare dintre noi experimenteaza stari de greata si/sau ameteala, la un moment dat in viata. Ele pot surveni deseori intr-un mod neasteptat, iar cauzele pot fi dintre cele mai diverse.
Indiferent daca aceste stari neplacute dureaza pentru putin timp si nu sunt recurente, iata cateva modalitati prin care le poti preveni sau prin care le poti face fata intr-o maniera eficienta:
Aer curat
Chiar daca ti se pare o idee buna sa te retragi intr-o incapere in care sa te poti relaxa si unde sa iti faci recuperarea, nu te baza pe faptul ca acest lucru te va ajuta prea mult.
Aerul din incapere isi va pierde in timp din prospetime, iar acest lucru iti va determina organismul sa revina la starile de greata si ameteala resimtite anterior.
O buna oxigenare a creierului, poate avea efecte deosebit de benefice asupra modului in care iti simti corpul. Asadar, deschide fereastra si lasa aerul proaspat de afara sa iti umple plamanii.
Daca simti ca poti, indrazneste sa iesi la plimbare intr-un parc sau orice zona verde cu aer cat mai curat.
Evita mirosurile puternice
Mirosurile puternice pot declansa starea de greata si o pot accentua. Incearca sa eviti parfumurile cu miros putenic si nu uita ca mirosurile si gusturile sunt interconectate.
Asadar, un miros puternic iti poate conferi o senzatie la fel de neplacuta ca si un gust putenic si neplacut.
Ia o pauza de la dispozitivele electronice
Lumina, zgomotul si miscarea asociate cu televizorul, laptopul, monitorul, tableta si telefonul pot fi o forma de supra-stimulare si iti pot accentua simptomele de greata si ameteala.
Incearca sa iti petreci timpul citind o carte, sau relaxandu-te intr-o maniera similara, la lumina nu prea puternica.
In acest fel vei preveni nu doar senzatiile de greata si ameteala, dar si durerile de cap.
Regleaza-ti temperatura corporala
Nimic nu este mai inconfortabil decat sa simti ca iti este prea cald sau prea frig atunci cand starea ta generala este una precara.
O alta metoda de a ameliora starile de greata si ameteala este aceea de a face un dus sau o baie in cada, sa iti schimbi imbracamintea in asa fel incat sa ajungi la o temperatura corporala dorita.
Incearca sa iti ajustezi dieta
Pepenele rosu, biscuitii, grisinele, ghimbirul, covrigeii uscati, orezul, bananele, iaurtul si painea prajita sunt cateva dintre alimentele care vor ajuta la absorbtia aciditatii stomacale, la hidratare si la stimularea digestiei. Incearca sa eviti mancarurile prea dulci sau picante, cele grase si prajelile.
Hidrateaza-te
Apa te ajuta sa elimini din toxinele retinute de organism. Este important pentru sanatatea ta generala sa consumi lichide zilnic, dar atunci cand simti ca ai senzatia de greata si ameteala, este cu atat mai importat sa consumi lichide.
Amesteca lamaie cu miere
Aceasta combinatie de dulce cu acru ajuta la ameliorarea senzatiilor de greata. Amesteca o lingurita de suc de lamaie cu o lingurita de miere care a fost usor incalzita in prealabil. Amestecul poate fi consumat pe tot parcursul zilei si ajuta nu doar la ameliorarea senzatiei de greata dar si la cea a senzatiei de ameteala.