Cum stimulezi dezvoltarea cerebrala a copiilor?

de la 13 Iun. 2016
Cum stimulezi dezvoltarea cerebrala a copiilor? Copiii nostri nu cresc si evolueaza asa cum am facut-o noi sau generatiile anterioare. Fiecare generatie de copii este diferita, iar evolutia acesteia este dictata de evolutia intregii societati.
Tags: cresterea copiluluidezvoltare cerebraladezvoltarea creieruluicreierul copiiloreducatieparintibebe

Fie ca schimbarile din vietile noastre sunt de natura psihologica, sociala sau tehnologica, trebuie sa fii pregatita sa stimulezi creierul copilului tau in cel mai eficient mod.

In zilele noastre, informatiie legate de cresterea si dezvoltarea copiilor sunt prezente la fiecare pas. Acestea te pot ajuta sa iei decizii mai bune, sa te informezi cu privire la ultimele descoperiri si sa adaptezi viata copilului tau la conditiile curente.

Cu toate acestea, nu putini sunt parintii care nu ofera atentie acestor detalii, limitandu-se la ideea ca vor creste si copiii nostri asa cum am crescut si noi. Din pacate, aceasta teorie nu se mai aplica generatiilor de copilasi care sunt inconjurati de tehnologie, de sunete puternice, de evolutii in viteza si de un contact diferit cu oamenii.

Acestia invata accelerat, cum s-ar spune, „cat altii in zece”, devin agili si atenti de la varste foarte fragede si absorb informatiile din jurul lor mult mai repede decat o faci tu. Ei nu se mai multumesc pur si simplu cu joaca si cu activitatile copilaresti, ci isi doresc sa exploreze, sa descopere si sa detina un volum enorm de informatii. In ciuda acestui fapt, exista si copii care se blocheaza in fata acestui mediu in continua transformare, in care viteza este cuvantul cheie. 

Ce se intampla in primii trei ani de viata ai copilului tau?

Primii trei ani de viata ai oricarui copil sunt cruciali în procesul de dezvoltare cerebrala. Perioada de la nastere si pana la implinirea celor trei ani este o perioada de dezvoltare cognitiva, lingvistica, emotionala si motorie rapida. Copiii invata multe dintre cuvintele pe care le rostesc intre 15 si 18 luni, urmand ca vocabularul acestora sa se dezvolte in anii prescolari.

Vederea, atingerea, mirosurile si sunetele ajuta la crearea noilor conexiuni neuronale, motiv pentru care este recomandat ca, in aceasta perioada, sa aiba cat mai multe experiente si cat mai diversificate. Tot aceasta este si perioada in care copilul incepe sa gandeasca, sa simta si sa isi formeze un tipar de comportament pe care il va pastra pana in perioada maturitatii.

Creierul copiilor creste si se dezvolta armonios atunci cand acestia se afla in contact direct cu parintii sau cu un ingrijitor, in special atunci cand li se vorbeste, canta, citeste sau i se povestesc intamplari.

Pe masura ce creierul copiilor se dezvolta, emotiile lor trec prin acelasi proces. Spre exemplu, in cazul in care un copil are reactii neasteptate, precum temeri sau frustrari, acesta trebuie sa vada o reactie pozitiva din partea parintilor. Ignorarea sau luarea in gluma a temerilor copilului poate conduce la imposibilitatea de a-si exprima emotiile in anii adolescentei si ai maturitatii. 

Conform statisticilor, perioada de la nastere pana la varsta de trei ani este aceea in care creierul se dezvolta cel mai rapid. Interesant este faptul ca bebelusii ai caror parinti comunica cu ei in mod constant cunosc cu 300 de cuvinte mai mult, pana la varsta de doi ani, decat cei ai caror parinti nu comunica aproape deloc.  

Mai mult decat atat, daca parintele stabileste o conexiune stabila cu copilul, acesta va avea abilitatea de a gestiona stresul mult mai usor de-a lungul vietii. 

Ai cel mai important rol in viata copilului tau. Stii de ce?

Probabil ca ai auzit de multe ori expresia "aschia nu sare departe de trunchi", care se refera la asemanarea izbitoare dintre parinti si copiii lor, in special la varsta maturitatii. Uneori, oricat de mult te-ai stradui sa le oferi copiilor exemple pozitive, iti pot scapa cele mai banale detalii. 

Ca si parinte, tu joci un rol crucial in viata bebelusului tau, intrucat creierul acestuia este asemenea unui burete care absoarbe informatii. Bebelusii si copiii cu varste pana in 5 ani observa si cele mai mici detalii din comportamentul tau. Pentru ei, tu esti modelul suprem pe care trebuie sa il urmeze. Studiile de specialitate au aratat ca bebelusii invata la ce trebuie sa fie atenti prin urmarirea privirii adultilor. 

Un fapt si mai surprinzator este ca bebelusii decid care este starea lor de spirit in functie de expresia fetei adultilor. Stiind acest lucru, cu siguranta ca vei incerca sa te controlezi de fiecare data cand copilul tau se va afla intr-o situatie stresanta.

Asadar, ce poti face pentru a stimula dezvoltarea cerebrala a bebelusului tau? Uite cateva exemple de comportamente care vor avea o contributie semnificativa in acest proces si ale caror rezultate se vor putea observa pe termen lung:

  1. Citeste-i cu voce tare – ai impresia ca nu te aude sau ca nu proceseaza ceea ce ii citesti? Te inseli! Cititul cu voce tare contribuie la stimularea dezvoltarii creierului in mod semnificativ, insa numai 50% dintre parinti fac acest lucru.

  2. Tine-l in brate – iti este teama ca va deveni prea atasat de tine? Ei bine, nu este cazul sa il strangi in brate mereu, insa nu incerca sa eviti aceasta apropiere, intrucat contactul fizic stimuleaza creierul in producerea de hormoni importanti in crestere.

  3. Vorbeste-i in limbi straine – cunosti o limba straina foarte bine? Nu ezita sa te exprimi in alta limba atunci cand vorbesti cu copilul tau. Cu toate ca poate parea ciudat, toti oamenii se nasc cu abilitatea de a invata orice limba. Invatarea unor cuvinte in mai multe limbi straine ii stimuleaza copilului dezvoltarea cailor neuronale.

  4. Joaca-te cu el pe jos – un spatiu extins de joaca unde sa vorbiti, sa cantati, sa citesti sau sa va jucati este cel mai bun mediu pentru un copil in plina dezvoltarea cerebrala. Te-ai saturat de dezordine? Poti sa o privesti ca pe un instrument pentru evolutia copilului tau.

  5. Fa mutre si sunete ciudate – chiar daca ai impresia ca esti caraghioasa si ca bebelusul tau nu intelege nimic, trebuie sa stii ca sunetele ciudate si diferite si mimica diversificata il ajuta pe acesta sa isi dezvolte latura emotionala si sa descopere diverse senzatii.

  6. Este nevoie de un intreg sat pentru a creste un copil – poate ai auzit pe ici, pe colo, aceasta zicala. Oamenii de stiinta sustin ca aceasta expresie reflecta adevarul. Prezenta parintilor in viata copilului nu este suficienta pentru ca creierul acestora sa se dezvolte normal. Studiile au aratat ca majoritatea copiilor se comporta mai bine atunci cand au cel putin trei adulti in preajma.

 

Tu cat de important crezi ca este sa intervii in dezvoltarea copilului tau? Pentru a-i oferi exemple pozitive, pentru a creste armonios si pentru a-l ajuta sa se formeze ca individ, comportamentul, actiunile tale, dar si atitudinea ta fata de acesta sunt foarte importante. Sfaturile de mai sus te pot ajuta sa iti ghidezi copilasii inspre o dezvoltarea armonioasa inca din primele luni de viata, prin trucuri care nu necesita prea mult efort si care se bazeaza in special pe comunicarea non-verbala. 

 

Sursa foto: www.canu.org.me


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Comentarii

1 comentarii
Clic aici si spune parerea ta!
Aurel Pau 2016-06-20 16:02:13
Foarte bun articolul

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016