Astazi copiii invata aproape intuitiv sa foloseasca tehnologia, fiind practic parte din viata lor, iar cele mai recente cercetari efectuate de specialisti au demonstrat cum ecranele tactile au preluat toate formele de incantare a copiilor. In aceste conditii, copiii sub 12 ani ajung sa petreaca pana la sapte ore pe zi uitandu-se la un ecran, in comparatie cu doar o ora si jumatate petrecuta in aer liber.
Noile gadgeturi vin cu numeroase avantaje, oferind o gama variata de jocuri mentale, emotionale si fizice, dar si cu numeroase efecte adverse, pe termen lung putand afecta creierul copilului si capacitatea generala de dezvoltare. Asa ca, inainte de a-i oferi copilului tau un nou gadget ar trebui sa iei aminte de argumentele pro si contra si sa decizi cat de mult copilul tau trebuie sa il folosesca pe post de jucarie.
Argumente pro utilizarii gadget-urilor de catre copii:
Poti avea momentele de liniste necesare
Jucariile, tehnologia si gadget-urile de astazi au tot mai multe functii si aplicatii atractive sau educationale, ceea ce ii face pe copii tot mai doritori sa petreaca timp linistiti in fata monitoarelor. Ca parinte poti simti din plin avantajul de a oferi copilului tau un iPad, tableta sau telefon atunci cand esti la volan iar cel mic se plictiseste groaznic pe bancheta din spate sau cand pur si simplu ai nevoie de cateva momente de liniste.
Gadget-urile stimuleaza dezvoltarea creierului si crec timpul alocat activitatilor de invatare
Asa cum am mentionat anterior, exista numeroase aplicatii utile unui copil ce pot fi utilizate pentru stimularea gandirii, dezvoltarea creierului si a imaginatiei sau chiar imbogatirea cunostintelor generale. Aceste aplicatii sunt interactive, capteaza atentia copilului si il obisnuiesc inca de la o varsta frageda sa jongleze cu informatiile.
Acces rapid la muzica si carti audio
Astazi, o simpla apasare de buton ofera copilului acces la capodopere muzicale, compozitii claside de invatare si carti audio. Asta in conditiile in care numeroase studii au demonstrat ca expunerea la muzica dezvolta ritmul, coordonarea si imaginatia copiilor, ei fiind chiar capabili sa dezvolte noi forme de comunicare prin muzica.
Argumente contra utilizarii gadget-urilor de catre copii:
Accesul nelimitat poate determina distragerea atentiei
Ca parinte, ai obligatia de a supraveghea felul in care copilul tau utilizeaza tehnologia si de a contoriza timpul ce il petrece in fata monitorului deoarece expunerea prelungita si suprasolicitarea pot determina dezorientare, anxietate, amorteala emotionala si chiar dependenta tehnologica.
Copilul este o tinta vulnerabila
Un copil este o tinta usoara pentru agresori online si pradatori sexuali, iar ca parinte trebuie sa constient de acest luucru si sa supervizezi activitatea online a copilului tau.
Tentatia de a substitui oamenii cu jucarii sau retragere sociala
Copiii ce petrec timp indelungat in fata unui monitor cu jocuri video sunt pasibili de a dezvolta o pasiune puternica si dorinta de a inainta rapid in level pana acolo unde vor renunta la timpul petrecut cu familia si prietenii. Astfel ca, toate efectele benefice ale tehnologiei pot duce in cele din urma la retrageri sociale atunci cand timpul petrecut in fata gadget-urilor nu este controlat de parinti.
Sursa foto: kidspots.ro