Pentru ca acestia vor alinare acum, nu mai tarziu. Sunt plictisiti de doctori, profesori si parinti care sa le spuna ce trebuie sa faca. Iar acest lucru duce catre comorbiditate.
Ce inseamna comorbiditatea?
Este o stare in care o persoana sufera de doua sau mai multe boli mintale in acelasi timp. In majoritatea cazurilor, aceste boli trebuie diagnosticate si tratate individual. Cea mai intalnita forma de comorbiditate este depresia sau dependenta de substante, majoritatea intalnite la adolescenti. De fapt, la inceput, orice anomalie este de luat in considerare. O stare, o toana, ii pot face pe adolescenti sa consume droguri sau medicamente, orice abuz de substante ducand in final catre dependenta.
Abuzul de substante (dependenta de alcool sau obiceiul de a consuma droguri) este considerat boala mintala.
Cauze pentru adolescentii dependenti de droguri sau cu probleme mintale
Abuzul de droguri sau orice alta boala mintala au foarte multe lucruri in comun, printre care si un numar de cauze.
Redam mai jos doar o serie de cauze care duc la consum de droguri sau instabilitate mintala la adolescenti:
Dezvoltarea creierului
Nimeni nu ii scapa. Conform Centrului medical al Universitatii Rochester, creierul uman nu este complet dezvoltat pana la varsta de 25 de ani. Cortexul prefrontal in special, responsabil de luarea deciziilor si de controlul emotiilor, este subdezvoltat. Pana la aceasta varsta, adolescentii si tinerii sunt in cautarea acceptarii, a modalitatilor prin care pot sa impresioneze fara a se gandi la consecinte. Sunt la varsta la care iau decizii mai degraba pe baza emotiilor decat pe baza ratiunii. Devin astfel candidatii ideali pentru probleme mintale diverse.
Abuz verbal sau psihic
Copiii expusi sau chiar victime ale abuzului verbal sau fizic (inclusiv violenta domestica si abuzul sexual) raman cu cicatrici fizice si emotionale de care vor incerca prin toate modalitatile sa uite, sa scape. Insa abuzul sexual si fizic lasa urme asupra persoanei chiar si dupa mult timp de la producerea lui. Acesta duce catre scaderea stimei de sine, la neajutorare, paranoia si chiar ganduri de sinucidere. Nu este usor de uitat, de aceea multe victime apeleaza la droguri sau alcool pentru a sufoca, macar temporar, durerea.
Expunerea prematura
Copiii care au cunostinta de existenta drogurilor si/sau a alcoolului inca de la varste fragede - statisticile o dovedesc - sunt mai predispusi sa dezvolte dependente. Consumul continuu de droguri sau de alcool la varsta adolescentei devine un factor important in instalarea bolilor mintale. Drogurile pot impiedica dezvoltarea normala a unui sistem neuronal sanatos si modul in care reactionam la stres.
Presiunea
Este tradusa printr-o stare de tensiune indusa adolescentilor de catre prieteni, parinti si chiar de catre media, de a se purta intr-un anume mod sau de a face unele lucruri. Tinerii sunt supusi presiunii din toate partile - aceea de a fi perfecti. Acest lucru este un factor determinant al anxietatii, al lipsei stimei de sine, al indoielii, o lupta constanta de aparare, dependenta, depresie si ganduri suicidale. Adultii stiu ca nu poti multumi pe toata lumea, adolescentii la varsta lor inca invata despre acest lucru.
Un singur tratament nu le vindeca pe toate
Desi au riscuri la comun, dependenta de droguri si alte boli mintale nu pot fi tratate la fel. Daca vindeci o cauza, nu le vindeci pe toate. Apoi, daca adolescentul incheie un tratament de reabilitare, acest lucru nu inseamna ca starea de deprimare nu este inca prezenta. De fapt, aceasta se poate inrautati in lipsa vechilor metode de eliminare.