Poate fi de asemenea teama de a zbura, teama de a te indragosti atunci cand stii ca nu esti pregatit, teama de a pierde locul de munca, pana la teama de a lua anumite boli sau de a muri.
Practic, oricat de fericit ai fi si oricat de linistita ar fi viata ta, mereu exista ceva acolo care te tine intr-o stare tensionata pe perioade lungi sau scurte. Acesta nu este neaparat un lucru de ingrijorat, insa devine o problema daca nu mai poti trai cu adevarat din cauza fricilor pe care le ai. De exemplu, teama de a trai in public te poate afecta atat in planul relatiilor personale, cat si in dezvoltarea carierei.
Daca la aceasta se adauga oricare alta temere, lucrurile devin complicate si necesitatea de a te inchide tot mai mult in tine se va manifesta vizibil, in detrimentul dezvoltarii tale. Ce poti face pentru a nu ajunge un caz dificil de rezolvat:
Ia decizii rapid
Atunci cand esti temator, ai tendinta de a analiza o situatie pe toate partile pana cand ajungi la concluzia ca niciuna din variante nu este buna sau devii incapabil sa iei o decizie. Tot acest proces nu face decat sa iti alimenteze fricile, astfel ca cel mai bine este sa incerci sa iei decizii rapid.
Asumarea responsabilitatii este un lucru dificil de facut pentru unii, insa este un lucru necesar. Nu te gandi la deciziile luate ca la chestiuni de viata si de moarte, pentru ca nu toate sunt asa. Mai mult, pe masura ce iei decizii rapid, vei capata un oarecare sentiment de control asupra situatiei, ceea ce iti va fi de ajutor pe toate planurile.
Renunta sa mai ceri sfatul altora
Asta nu inseamna ca nu este in regula sa ceri sfatul altora atunci cand simti nevoia, insa nu cu fiecare ocazie. Daca ceri sfatul celor din jur in mod sistematic, nu faci decat sa dovedesti ca esti o persoana vulnerabila care are nevoie in permanenta de aprobarea sau confirmarea altcuiva pentru a lua anumite decizii, iar acest lucru nu este sanatos. Revenind la responsabilitate, este important sa inveti sa ti-o asumi de timpuriu si sa suporti consecintele propriilor decizii.
Nu te mai scuza mereu in fata celorlalti
Poate ca ai observat ca unii dintre noi se scuza cumva din obisnuinta, pentru lucruri marunte de cele mai multe ori. Este o atitudine defensiva care nu face sa arate decat faptul ca te temi in primul rand ca ai putea gresi in fata altora, iar apoi, dovedesti ca nu ai incredere in tine.
Relaxeaza-te
Exista diferite tehnici de relaxare pe care le poti incerca atunci cand simti ca frica te copleseste. Tehnicile de respiratie, aromaterapia pe baza de ulei de lavanda sau de eucalipt, un masaj bun, o muzica relaxanta, toate acestea reprezinta modalitati de a te destresa si de a tine frica la distanta.