Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie-uri

Zaharul – drogul secolului XXI

de la 20 Feb. 2019
Zaharul – drogul secolului XXI Zaharul este considerat de anumiti specialisti drept cel mai periculos drog din istorie deoarece il intalnim adaugat in enorm de multe produse si este accesibil absolut oriunde si intr-o multitudine de forme, care mai de care mai atractive.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alimentatia zilnica a unui om sanatos nu are nevoie de adaos de zahar – putem trai foarte bine, ba chiar mult mai sanatos, si fara el. Si atunci de ce consumam atat de mult?

Ce se intampla in creierul tau cand mananci zahar?

Pe scurt, atunci cand mananci zahar, organismul produce dopamina, serotonina si endorfine – adica neurotransmitatori responsabili pentru senzatia de placere, bucurie si liniste. Din acest motiv, de multe ori simtim nevoia sa mancam zahar ca modalitate de diminuare a anxietatii si de atenuare a emotiilor negative.

Ce nu ne dam seama insa este ca efectul pozitiv al zaharului dureaza destul de putin, fiind urmat de o spirala descendenta de neliniste, oboseala, iritabilitate si nervi. Din aceasta cauza, creierul este tentat sa ceara din nou zahar pentru a reveni la starea de bine... si tot asa. Suna familiar? Da, suna extrem de similar cu cercul vicios in care sunt prinse persoanele dependente de droguri.

Exista asemanari intre zahar si droguri?

Exista multe controverse pe acest subiect si o dezbatere aprinsa legata de efectele zaharului asupra sanatatii: este el benefic sau daunator? Oamenii de stiinta au demonstrat ca zaharul actioneaza in creier intr-un mod similar cu alcoolul, tutunul sau cocaina, intervenind chimic in sistemul de recompensa al creierului si provocand astfel dependenta.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie, carbohidratii procesati precum painea alba si zaharul modifica activitatea creierului astfel incat acesta sa si le doreasca din ce in ce mai mult. Concret, cu cat mananci mai mult zahar (sau orice alti carbohidrati procesati), cu atat vei avea nevoie de mai mult pentru a obtine aceeasi senzatie initiala de placere.

Potrivit unui alt studiu, zaharul este cel putin la fel de datator de dependenta precum cocaina, deoarece nivelurile de dopamina secretata in urma consumului celor doua substante sunt extrem de asemanatoare.

Zaharul si cocaina impartasesc si alte similitudini: ambele au origine vegetala, produc efecte psihosomatice puternice si au o capacitate crescuta de a da dependenta, stimuland sistemul nervos central si actionand in zonele de placere ale creierului.

Ce e de facut?

Este important sa ne asumam responsabilitatea in calitate de consumatori si sa ne informam cu privire la ceea ce mancam. Este important nu doar sa cunoastem in teorie alimentele benefice si cele daunatoare, dar si sa citim etichetele cu ingrediente, chiar daca acest lucru pare plictisitor sau daca asta inseamna sa petrecem mai mult timp la cumparaturi (cel putin la inceput, pana ne familiarizam cu produsele).

A fi constient de ceea ce mananci este esential pentru o viata sanatoasa. Nu trebuie sa ne fie teama de zahar si sa-l evitam complet, ci doar sa constientizam ca abuzul de zahar poate fi daunator pe termen lung. In plus, datorita mijloacelor moderne pe care le avem la dispozitie astazi, este perfect fezabil sa gasim alternative cu care sa suplimentam pofta de dulce in mod sanatos.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016