Spala-te pe maini
Daca te speli frecvent pe maini cu apa si sapun sau cu o solutie antibacteriana, vei preveni raspandirea bacteriilor.
Tot pentru mentinerea sanatatii, este recomandat sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi. In plus, pentru a elimina resturile de alimente din spatiile interdentare, poti folosi un irigator bucal. Astfel, vei preveni inmultirea bacteriilor si vei avea o gura curata si sanatoasa.
Adopta o alimentatie variata si echilibrata
Pentru a te bucura de toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul tau, include in alimentatie alimente cat mai variate. Consuma legume, fructe, leguminoase, lactate, carne slaba, cereale integrale, nuci si seminte. Daca nu esti vegetarian, este indicat sa consumi cel putin o portie de peste pe saptamana.
Redu consumul de sare. In mod ideal, ar trebui sa consumi cel mult un gram de sare pe zi. Redu cantitatea de sare pe care o pui la diverse preparate si evita, pe cat posibil, sosurile din comert si gustarile sarate.
De asemenea, limiteaza consumul de zahar. Pentru a fi sanatos, este recomandat sa consumi cel mult 50 de grame de zahar pe zi. Evita dulciurile, gustarile din comert si bauturile carbogazoase.
Tot pentru a te bucura de o alimentatie sanatoasa, este indicat sa eviti grasimile nesanatoase. Pentru a limita efectele lor asupra organismului, grasimile ar trebui sa reprezinte aproximativ 30% din caloriile zilnice. Opteaza pentru grasimi sanatoase, precum cele din avocado, peste, nuci, seminte si ulei de masline. Limiteaza grasimile saturate, precum cele din carnea rosie, branza si unt.
Evita dietele restrictive
Dietele rareori functioneaza pe termen lung si chiar cresc riscul de ingrasare dupa ce ai incheiat regimul alimentar. Deoarece dietele restrictive reduc ritmul metabolismului, se reduce si cantitatea de calorii arse.
Pe de alta parte, sunt afectati hormonii satietatii. Cu alte cuvinte, daca tii diete restrictive, iti va fi mai foame si exista un risc mai mare de a consuma produse bogate in calorii, grasimi si zahar.
In locul dietelor, alege sa iti schimbi stilul de viata. Consuma alimente cat mai putin preparate termic, bogate in nutrienti. Pe termen lung, slabirea se realizeaza constant, iar pierderea in greutate este de durata.
Bea cafea cu moderatie
In cantitati mari, cafeaua poate afecta sanatatea, dar una sau doua cesti pe zi pot fi benefice. Cafeaua este bogata in antioxidanti, iar consumul moderat si regulat sustine puterea de concentrare si memoria.
Evita, totusi, cafeaua cu cinci, sase ore inainte de culcare. Astfel, vei preveni insomnia sau palpitatiile.
Fa miscare
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda minimum 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana sau 30 de minute timp de cinci zile. Plimbarile, gradinaritul, mersul pe bicicleta, pilates, yoga sau inotul pot fi activitati placute prin care poti introduce activitatea fizica in programul tau.
Prin miscare, contribui la mentinerea unei greutati sanatoase si scazi riscul de a avea afectiuni cronice ca urmare a sedentarismului. Totusi, cele 30 de minute pe zi nu inseamna ca nu mai esti sedentar. Daca lucrezi la birou, este indicat sa faci o pauza de cinci minute la fiecare 30 de minute, pentru a face cateva exercitii fizice usoare.
In functie de program, include si un antrenament cu greutati pe saptamana. Acesta imbunatateste metabolismul, te ajuta sa tii sub control glicemia si imbunatateste capacitatea inimii.
La acelasi capitol de activitate fizica, este indicat sa faci tot posibilul pentru a scapa de grasimea abdominala. Acumularea sa creste riscul de diabet de tip 2 si boli de inima.
Hidrateaza-te
Hidratarea este foarte importanta, desi multa lume trece usor peste ea. O hidratare optima asigura functionarea eficienta a organismului, precum si un volum suficient de sange. Cel mai bine este sa bei apa. Aceasta este fara zahar, fara aditivi si fara calorii.
In general, se recomanda doi litri de apa pe zi. Ca regula generala, este bine sa bei suficient incat sa iti fie sete. Deshidratarea se poate manifesta prin oboseala, durere de cap, piele uscata si chiar probleme imunitare.
Dormi suficient
Somnul este un alt element esential pentru o sanatate de fier. De fapt, somnul ajuta imunitatea si dezvoltarea creierului, iar lipsa lui poate creste riscul de afectiuni cronice, inclusiv obezitate si diabet zaharat.
Se recomanda intre sapte si noua ore de somn pe noapte pentru un corp si o minte sanatoase. Pentru a te asigura ca te odihnesti cat mai bine, evita ecranele cu minimum o ora inainte de culcare. Citeste o carte usoara, asculta muzica relaxanta sau fa o baie calda.
Sanatatea este o stare care trebuie mentinuta. Poti face acest lucru printr-o alimentatie echilibrata, activitate fizica, somn si hidratare. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante obiceiuri care te vor ajuta sa ai o sanatate de fier.
Sursa foto: Shutterstock