Este cunoscut deja faptul ca creierul are o capacitate fantastica de a influenta simptomele si reactiile fizice pe care le avem. In cazul unei persoane anxioase, simptomatologia este amplificata tocmai de starea permanenta de alerta in care se afla.
Din aceasta cauza, acesti oameni pierd la un moment dat controlul asupra lucrurilor si apeleaza la tratamentul medicamentos. Nu de putine ori se intampla insa ca efectele adverse ale acestuia sa te determine sa te opresti, mai ales ca iti poate amplifica chiar starile de care iti doresti sa scapi.
Care ar fi solutiile de gestionare a anxietatii fara pastile? Iata cateva idei!
Fa sport!
Este cunoscut faptul ca miscarea ajuta la eliberarea stresului. Cu siguranta ca si tu stii asta, insa pare ca nu iti mai aduci aminte prea bine. Da-i o sansa sportului si iesi intr-o zi la alergat sau cu prietenii cu bicicletele, ori la baschet, tenis sau orice alt sport preferi.
Vei vedea ca senzatia in sine bate orice amintire despre cat de bine credeai ca iti face sportul. Poti de asemenea sa apelezi la sedintele de yoga sau poti sa iti alegi activitatea in functie de alte afectiuni pe care poate le ai.
Ideea este sa iti faca placere si sa nu te puna in dificultate pe alte planuri. In rest, functioneaza de la sine. Trebuie doar sa ai un minimum de vointa si vei vedea ca starile anxioase devin mai putine macar inainte si dupa sport.
Vorbeste despre problemele tale
Asteptatul sau ascunsul problemelor de restul lumii nu reprezinta o varianta buna pe termen lung. Devine riscant sa traiesti cu demonii proprii fara a le spune altora despre ei. De cele mai multe ori este indicat sa vorbesti despre lucrurile care te apasa.
Cel mai bine este sa faci acest lucru cu un psiholog, pentru ca este o persoana pe care nu o cunosti si care vede lucrurile dintr-o perspectiva obiectiva. De asemenea, este acolo pentru a gandi in folosul tau, nu impotriva ta. Nu te va judeca pentru ceea ce spui sau faci si va acorda importanta oricarei probleme pe care o ai.
Asculta muzica!
De fiecare data cand simti ca esti intr-o stare anxioasa simti ca urmeaza un atac de panica, poti incerca sa asculti muzica. Este stiut faptul ca aceasta are scop terapeutic si ca imbunatateste starea generala a persoanei in cauza. Te ajuta sa te relaxezi, sa respiri mai bine si sa te linistesti.
Desi unii specialisti recomanda cu precadere jazzul sau muzica clasica, orice tip de muzica iti place este la fel de bun. Important este sa simti ca e ceea ce iti doresti si sa te simti mai bine ulterior.
Regleaza-ti respiratia!
Cand esti in preajma unui atac de panica sau cand pur si simplu nu te simti confortabil, respiratia devine greoaie. Exista o multitudine de tehnici pe care le poti incerca pentru reglarea respiratiei, insa exercitiul simplu de a te concentra la felul in care inspiri si expiri este mai mult decat suficient.
Ocupa-ti timpul!
Cand stai toata ziua si traiesti mai mult in mintea ta decat in reallitate, toate starile ti se amplifica. Incearca sa iesi din casa, sa faci lucruri care iti plac, sa cunosti oameni noi, sa iesi din zona de confort (pentru ca, sincer, ce ai de pierdut?) si sa te concentrezi la alte lucruri.
Nu trebuie sa iti propui cu disperare sa ignori ce ti se intampla, ci sa accepti si sa te relaxezi. Lucrurile vor veni de la sine.