Cu totii facem eforturi sustinute pentru a ne mentine starea fizica de sanatate, insa ce facem pentru creierul nostrum? Chiar daca chiar daca genetica si alti factori determinanti la nastere (varsta si sexul) pot favoriza aparitia unor afectiuni, se pare ca alegerile pe care le facem in viata pot de asemenea sa creasca sau sa limiteze riscul de a dezvolta anumite boli (in cazul acesta, precum Alzheimer si alte forme de dementa).
Studiile recente ale Universitatii din Alberta subliniaza faptul ca un stil de viata sanatos poate preveni sau incetini pierderile de memorie care apar pe parcursul timpului, imbunatatind functiile cognitive. In linii mari, o memorie sanatoasa este asociata cu mai multa ingrijire de sine, activitate sociala, mai multa educatie si mai putine simptome de depresie.
Kilogramele in plus sau obezitatea specifica varstei mijlocii pot afecta negative memoria – acest lucru se poate explica prin faptul ca obezitatea este asociata cu aparitia diabetului si a problemelor de metabolism, care cresc inflamarea creierului, scazand nivelul glucozei, cea care asigura energia pentru celulele creierului.
Ce poti face pentru a avea mai multa grija de sanatatea ta mentala si de performantele creierului tau?
Incearca sa mentii o stare mentala buna. Studiile arata faptul ca a preveni sit rata simptomele depresive aparute la un moment dat, da o sansa creierului sa isi revina si sa performeze adecvat peste ani.
Depresia este o boala dificil de depistat de catre cei din jur si chiar de catre persoana in cauza, putand fi confundata cu semne de iritabilitate, nervozitate, apatie, care pot aparea pe parcursul vietii, din diferite motive. Ea este insa o afectiune care se traduce prin lipsa dorintei de a mai exista, iar acest lucru este resimtit de fiecare celula din organism.
Netratata, ea poate antrena dupa sine o serie de alte afectiuni mentale, precum paranoia, anxietatea, sindromul impostorului si multe alte stari care sunt cu tine in fiecare zi si care conduc catre degradarea memoriei si a functiilor cognitive. Este stiut faptul ca persoanele depresive intampina mari dificultati in privinta memoriei si a capacitatii de concentrare.
Mai mult exercitiu fizic. Sportul imbunatateste ritmul cardiac, functia pulmonara si functionarea creierului, datorita aportului de oxygen care ajunge la nivel celular.
Incearca sa nu ai fluctuatii mari de greutate. O greutate adecvata te va tine departe de problemele de orice fel, inclusiv de cele in legatura cu capacitatea cognitive si functionarea creierului. Asigura-te ca mananci suficient de multe fructe si legume, ca te hidratezi adecvat si ca eviti mancatul pe fond emotional. Consumul de dulciuri trebuie redus la maximum daca iti doresti sa faci un lucru bun pentru starea ta de sanatate.
Fii sociabil. Singuratatea este un inamic puternic al sanatatii mentale. Este stiut faptul ca majoritatea persoanelor singure se confrunta cu depresia si problemele asociate acesteia. Incearca sa pastrezi permanent legatura cu prietenii si familia ta. Poti chiar sa adopti un animal de companie care nu doar ca iti poate alina singuratatea, dart e si responsabilizeaza in anii batranetii, ceea ce este important pentru orice om care isi doreste sa se simta in continuare util.