Stresul este adesea privit in termeni generic: ne place sa vorbim despre el ca despre un autor colectiv. Cu totii stim ca ne afecteaza negativ si tindem sa consideram totul ca atare, fara a ne concentra cu precizie pe nivelul la care ne afecteaza si felul in care putem interveni pentru a schimba ceva.
Mai mult de atat, intrebarea care se pune este daca putem cu adevarat sa intervenim si sa eliminam cat mai mult din cantitatea de stress pe care o resimtim. Iata cateva dintre simptomele si efectele negative importante pe care stresul le are asupra organismului tau:
Stare permanenta de oboseala
Este poate cel mai comun simptom si din fericire, organismul iti va cere in mod natural sa te opresti sis a iei o pauza. Oboseala acumulata peste saptamana te poate face sa te simti lipsit de energie daca nu iti reincarci bateriile prin somn. Mai mult de atat, perioadele lungi in care nu te odihnesti suficient pot genera probleme serioase pe termen lung, mai ales probleme de natura cardiologica, dar si de aparat digestiv/urinar.
Afecteaza libidoul
Nu este un secret faptul ca atunci cand esti obosit si mintea ta zburda in alte parti, poate fi dificil sa acorzi atentie vietii tale sexuale. O alimentatie sanatoasa, eliminarea mancarii de tip fast food, a alcoolului, dar si odihna suficienta pot fi variante care sa iti redea cel putin partial si placerea de a fii intim cu partenerul tau.
Din cauza stresului multe relatii au de suferit, de cele mai multe ori pentru ca nervii cedeaza mai usor, dar si a faptului ca acasa suntem doar ceea a mai ramas din noi dupa o zi plina de stress si anxietate la locul de munca.
Probleme digestive
Constipatia este una din problemele serioase cu care te vei confrunta in conditii de stres. Glanda tiroida are de suferit adesea din cauza stresului, ea fiind cea care regleaza metabolismul, printre altele. Daca producerea acestor hormone scapa de sub control, unul dintre efectele nedorite poate fi constipatia.
Daca vrei sa rezolvi problema, apuca-te de sport, bea multe lichide (preferabil apa), consuma fibre cat cuprinde si iaurturi probiotice, pentru reglarea florei la nivelul stomacului si facilizarea digestiei.
Acnee
Daca simti ca dintr-o data ai parte de o explozie a acneei desi poate ca nu ai avut problema asta pana acum, este foarte posibil sa fie din cauza stresului. Cauza este tot una hormonala si se afla in directa legatura cu starea de panica si anxietatea.
Sistemul imunitar este tot mai slabit pe fondul stresului, astfel ca la un moment dat pot aparea astfel de brese care fac loc problemelor de tot felul. Poti scapa de acnee tratand concret rezultatul cu unguent si alte creme potrivite, insa cel mai important este sa elimini stresul care genereaza toate aceste lucruri.
Ai probleme de memorie
Atunci cand se intampla ceva care ne anxiaza peste masura sau ne streseaza, tindem sa hoinarim in mintea noastra si sa intampinam grave probleme de concentrare.
Faptul ca mergi tot timpul in imaginar si iti proiectezi scenarii, te distrage de la lucrurile reale din viata ta, ceea ce face ca acestea sa fie fragmentate si dificil de adus aminte. Pe termen lung, hipocampusul sufera sever, astfel ca pot aparea probleme serioase de memorie – hipocampusul fiind acea parte a creierului care se ocupa cu stocarea amintirilor.