Educarea copilului incepe in momentul in care acesta este adus acasa de la spital, iar parintii trebuie sa fie constienti de responsabilitatea pe care o au deoarece capacitatea de invatare a oamenilor continua pe tot parcursul vietii, insa nu la aceeasi intensitate. Astfel ca, sugarii si copiii prescolari au nevoie de experiente pozitive, dragoste, afectiune si atentie din partea familiei si a primilor dascali. Acestea vor contribui la dezvoltarea sociala, emotionala, propria fericire, sentimentul de incredere si de securitate, insa in lipsa acestora individul va avea probleme de integrare si adaptare. De asemenea, copiii au nevoie sa le fie furnizate inca de timpuriu cunostinte si sa fie integrati intr-un proces de invatare adaptat varstei pentru a pune bazele succesului scolar, dorintei de invatare si realizarilor ulterioare.
Unele cercetari confirma chiar faptul ca primii cinci ani de viata sunt foarte importanti pentru dezvoltarea creierului copilului, experientele traite timpuriu fiind baza dezvoltarii acestuia si felului in care functioneaza, absoarbe si interpreteaza informatiile pe tot parcursul vietii.
De asemenea, in primii trei ani de viata, parintii sunt principala sursa de influenta pentru experienta de invatare si educare a copilului. Din acest motiv, adultii trebuie sa isi controleze comportamentul si sa acorde o atentie deosebita tuturor actiunilor si evenimentelor la care copilul este expus, caci acestea vor avea un imens impact asupra dezvoltarii ulterioare. Iar, ca parinte, nu ai voie sa uiti faptul ca interesul tau poate avea un impact major asupra educatiei copilului la orice varsta.
In urma procesului de educare, vorbirea reprezinta una din primele deprinderi ale copilului ce o va demonstra si exersa pe tot parcursul vietii. In prima faza, sugarii si copiii mici incep sa recunoasca obiecte familiare, apoi, in urma interactiunii urmeaza sa le si denumeasca. Astfel ca, parintii pot transforma chiar si drumul pana in supermarket intr-o lectie de imbogatire a vocabularului.
O alta modalitate prin care copiii prescolari invata si se dezvolta emotional o reprezinta jocul. Prin joc copilul isi poate dezvolta abilitati sociale, valori si capacitatea de a respecta reguli chiar daca pentru ei reprezinta o experienta placuta si relaxanta. De asemenea, adultii au libertatea de a alege pentru copiii ce ii au in grija jocuri specifice cu scopul de a le dezvolta abilitatile motorii, imaginatia, cultura generala, gandirea, simtul responsabilitatii si atentia.
Avand in vedere ca 85% din abilitatile sociale ale unui adult sunt dezvoltate in primii ani de viata si nu numai, parintii au datoria de a oferi copilului educatia si instrumentele necesare dezvoltarii sanatoase si armonioase.
Luati aminte de faptul ca relatiile pozitive dintre copii si parinti joaca un rol deosebit de important in structurarea personalitatii, in timp ce relatiile defectuase pot avea consecinte ulterioare precum agresivitatea, anxietatea si emotivitatea.