De ce nu este in regula sa stai degeaba? Chiar iti face procrastinarea atat de mult rau, sau pur si simplu normele sociale si tumultul vietii cotidiene in care suntem prinsi cu totii, ne obliga sa facem in permanenta cate ceva, pentru a nu avea impresia ca ne ratam? Pe termen lung, a nu face nimic te poarta spre ceea ce se cheama procrastinare.
Aceasta este o capcana in care cadem cu totii la un moment dat, protrivit cercetatorilor. Chiar daca poate fi reconfortant faptul ca nu doar tie ti se intampla sa procrastinezi, poate fi de-a dreptul trist sa realizezi cat de mult te tine inapoi. In perioadele lungi de inactivitate, depresia isi poate face intr-un mod subtil simtita prezenta, insa poate genera si probleme serioase care necesita tratament de specialitate.
Pentru a evita toate problemele cauzate de procrastinare, trebuie sa incerci sa nu te afunzi din ce in ce mai tare in aceasta stare si sa gasesti solutii de redresare. Iata cateva dintre ele:
Recunoaste faptul ca procrastinezi
Daca amani anumite lucruri pe care trebuie sa le faci, din lipsa de timp sau in urma prioritizarii, nu inseamna neaparat ca procrastinezi. Insa daca amani deliberat sarcini importante si incepi sa te simti coplesit de situatie si de ceea ce ti se intampla, este un semn ca ceva nu functioneaza si ca ar trebui sa iei masuri. Primul pas si cel mai important este acela de a recunoaste situatia in care te afli, pentru a putea schimba ceva.
Intelege motivele pentru care procrastinezi
Incearca sa identifici de ce anume alegi sa amani anumite sarcini. O faci pentru ca iti e teama de un anumit subiect, sau pentru ca ti se pare plictisitor ori neplacut? Incearca sa iti organizezi mai bine timpul, stiut fiind faptul ca persoanele care isi organizeaza bine timpul sunt si cele care reusesc sa faca mai mereu ceea ce isi propun.
Probabil ai remarcat ca atunci cand ai multe lucruri de facut, reusesti sa fii mai productiv si sa te organizezi mai bine decat atunci cand stii ca ai destul timp liber la dispozitie si amani o sarcina la nesfarsit. Atunci cand vei intelege mecanismul din spatele procrastinarii, vei reusi sa schimbi lucrurile in bine.
Adopta strategii anti-procrastinare
Iarta-te pentru ca ai procrastinat in trecut. Studiile arata ca iertarea de sine te poate ajuta sa ai o atitudine mai buna asupra propriei persoane si implicit te va ajuta sa procrastinezi mai putin.
Concentreaza-te pe a face, nu pe a evita sa faci lucruri. Daca crezi ca functioneaza mai usor prin sistemul recompenselor, atunci nu ezita sa te recompensezi dupa fiecare obiectiv indeplinit.
Minimizeaza posibilitatea de a fi distras. Din moment ce te-ai apucat sa faci un anumit lucru, incearca sa i te dedici exclusiv. Pe masura ce te vei concentra la ce ai de facut, lucrurile iti vor fi tot mai limpezi si vei avea satisfactia unui progres vizibil, care te va ajuta sa mergi mai departe.