In Statele Unite ale Americii, produsele care propun invatarea individuala aduc aproximativ 9.9 bilioane de dolari anual economiei zonei, conform ultimelor date furnizate de catre specialistii in domeniu. Practic, se dezvolta galopant o industrie care a aparut parca de nicaieri.
Desigur, industria filmelor si a muzicii bate lejer industria nou aparuta a produselor de dezvoltare personala. Statele Unite nu sunt mai bune nici mai rele decat alte zone sau tari ale Globului, ci este un trend normal acela de a pune mai mult pret pe lucrurile superficiale si mai putin pe lucrurile mai importante pe termen lung.
Dezvoltarea personala nu ar trebui sa fie o preocupare exclusiv a copiilor si tinerilor, ci si a adultilor si chiar a persoanelor in varsta, pentru ca ea ajuta in felurite moduri, indiferent de varsta. Iata doar cateva dintre directiile in care ne poate schimba viata in bine:
Ajuta la dezvoltarea unor relatii mai sanatoase
Relatiile sunt entitati vii care se hranesc cu varietatea de resurse pe care suntem pregatiti sa le aruncam in joc. Cu cat stii mai multe, cu atat vei fi mai apreciat de catre cel de langa tine, chiar daca ai impresia ca atractia dureaza la nesfarsit.
In definitiv, orice om care stie sa se descurce si este bun la toate, este o varianta pentru oricare altul. Pe de alta parte, poti invata sa faci tot felul de lucruri alaturi de partenerul tau, daca si el are aceeasi nevoie si dorinta de dezvoltare contiua.
O astfel de relatie are sanse mai mari sa devina una de lunga durata, iar acest lucru se datoreaza si preocuparii tale de lucru cu tine insuti.
Ajuta la reducerea stresului
Timpurile in care traim sunt caracterizate in termeni generali de stress. Stressul a devenit la ordinea zilei peste tot in lume, indiferent de contextul social si politic, asta si pentru ca ne proiectam un viitor aproape irealizabil.
Orice astfel de proiectie ne aduce in pragul nefericirii pe masura ce stressul de a indeplini obiectivele devine din ce in ce mai mare. Stressul poate fi eliminat sau diminuat prin a trai in prezent si mai mult decat atat, prin a face lucruri care ne creeaza placere: o seara de board games cu prietenii, o zi de sport, o seara de lectura, toate acestea ne aduc beneficii immediate pe care le vom putea regasi in fiecare dintre interactiunile noastre cu lumea din jur.
Ajuta la cresterea productivitatii
O persoana dornica sa invete cat mai multe lucruri, va dori la un moment dat sa le puna in practica, sa si le reaminteasca, sa le arate altora despre ce este vorba. Toate acestea inseamna ca va fi mereu in starea de a produce continut, invatare, cunoastere. Procrastinarea si stressul sunt cei doi dusmani ai productivitatii si ai performantei. Cu cat te tii mai departe de cele doua, cu atat vei avea o viata mai plina de sens.
Sporeste auto-controlul
Un om care cunoaste si care se cunoaste, devine mai sigur pe el si pe felul in care reactioneaza in fata celorlalti. Fiind mult mai stapan pe tine, este mai usor sa te echilibrezi mental si sa iti devii suficient, pentru ca tot ce vine pe langa (relatie, etc) sa poata sa valideze o stare de bine deja existenta. Vei fi in acelasi timp si un parinte mai bun si mai pregatit, si o persoana pe care ceilalti sa isi doreasca sa o aiba alaturi.