Melatonina care se potriveste cel mai bine nevoilor tale

de la 05 Aug. 2022
Melatonina care se potriveste cel mai bine nevoilor tale Multi oameni au probleme in mod constant, in a adormi sau a avea un somn odihnitor, iar acest lucru poate avea diferite cauze. Daca esti una din aceste persoane, posibil ca la un moment dat sa ti se fi recomandat sau pur si simplu, sa te fi gandit sa iei melatonina, datorita binecunoscutelor sale beneficii pentru un somn mai bun sau pentru combaterea insomniei.
Tags: melatoninasomn odihnitormelatonina retard

De-a lungul anilor organismul trece prin multiple schimbari organice care, intr-un fel sau altul, vor fi inevitabile. Specialistii in domeniul sanatatii te ajuta si te invata cum sa faci fata acestor modificari in cel mai bun mod.

Din punct de vedere biologic, melatonina este un hormon care in cazul omului este produs de glanda pineala, si este legat de ceasul biologic sau ritmul circadian („circadian” inseamna „aproximativ o zi”). Un deficit de melatonina poate afecta ciclul de somn si apararea imunitara. Ritmul circadian sau ceasul biologic este reglat de melatonina, aceasta din urma fiind cea care spune corpului cand este timpul sa fie treaz si cand este timpul sa doarma. Uneori, acest ritm poate fi dezechilibrat, de exemplu, la acele persoane care petrec multe ore in fata luminii unui ecran. Deoarece corpul lor, neavand indicii ca exista o scadere a intensitatii luminii, nu secreta melatonina si nu intra in faza de pregatire pentru somn.

Melatonina este adesea numita si hormonul intunericului. Concentratia melatoninei variaza in functie lumina, pe parcursul celor 24 de ore ale zilei. Adica atunci cand este lumina productia sa este inhibata si cand este intuneric este stimulata, atingand apogeul maxim in miezul noptii. Din acest moment scade treptat, pana te trezesti. Melatonina actioneaza asupra ciclului somn-veghe, ajutand la anuntarea organismului despre orele de noapte si de zi, astfel incat atunci cand apare intunericul, melatonina este sintetizata, semnaland organismului sa se pregateasca pentru odihna si somn.

Incepand cu varsta de 30 de ani, concentratia de melatonina din organism scade, astfel ca deficitul acesteia poate fi asociat cu efecte psihologice precum insomnia. De fapt, se crede ca multe cazuri de insomnie se datoreaza existentei unor niveluri foarte scazute ale acestui hormon. Acum melatonina este sintetizata in laboratoare, in diferite formate, care permit luarea unei doze ajustate in functie de nevoile fiecarui caz, si intr-un mod confortabil. Exista melatonina sub forma de capsule, tablete sau lichid (fie spray, fie picaturi), chiar si sub forma de jeleuri pentru copii. Desi nu exista diferente majore intre un format sau altul, trebuie remarcat faptul ca melatonina cu eliberare prelungita, melatonina retard, este un produs inovativ cu o compozitie speciala de tip “retard”. Fiecare tableta este conceputa astfel incat absorbtia sa se faca lent, progresiv. In primele 10-20 minute dupa administrare o tableta asigura cantitatea suficienta de melatonina pentru a reduce timpul de adormire, iar restul cantitatii se elibereaza treptat in urmatoarele 4 ore, mentinand un somn profund pe timpul noptii.

Datorita proprietatilor sale, melatonina este un element de importanta vitala in ritmul circadian, imbunatatind calitatea somnului. Este dovedit ca aportul de melatonina, in unele cazuri, poate determina cresterea frecventei viselor. Nu este vorba de faptul ca visezi mai mult, ci despre faptul ca este mai probabil sa-ti amintesti visele pe care le-ai avut. De obicei sunt vise placute sau fara sens, dar nu cosmaruri.

Este foarte cunoscut ca melatonina este eficienta in combaterea jet lag-ului in calatoriile cu schimbarea fusului orar si, mai ales, combaterea schimbarilor de somn la persoanele care lucreaza in schimburi de zi si de noapte. De asemenea, aceasta imbunatateste timpul necesar pentru a adormi, in special la persoanele cu episoade de anxietate, cum ar fi insomnia cauzata de renuntarea la fumat.

Sursa - https://www.pharmacius.com/blog/diccionario-farmacia/melatonina-para-dormir-mejor/


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016