Insa, pe masura ce imbatranim, ceasul biologic se schimba, motiv pentru care am pregatit o lista cu principalele activitati zilnice si momentul ideal pentru acestea in functie de varsta.
Trezirea
La 20 de ani: 9:30 – acesta fiind momentul cand oxitocina (hormonul de trezire) depaseste nivelul de melatonina (hormonul somnului) din organism.
La 30 de ani: 8:10 – acesta fiind momentul perfect pentru a te trezi plina de energie, ceasul biologic incepand toate procesele chiar anterior orei opt.
La 40 de ani; 7:50 – organismul tau isi incepe starea de veghe si trezire tot mai devreme la aceasta varsta,
La 50 de ani: 7:00 – la aceasta varsta organismul aloca tot mai putin timp starii de somn profund.
La 60 de ani: 6:30 – acum corpul tau reactioneaza la lumina soarelui si cunoaste tot mai bine efectele benefice ale primelor raze, motiv pentru care incepe mult mai devreme procesul de trezire, exact ca atunci cand erai copil.
Micul dejun
La 20 de ani: 10:00 – in cazul tinerilor senzatia de foame nu se instaleaza de la prima ora a diminetii, ei simtindu-se inca somnorosi, motiv pentru care sar adesea peste micul dejun.
La 30 de ani: 8:40 – acesta este ora ideala pentru a lua micul dejun neavand pofte si fiindu-ti usor sa eviti alimentele ce contin zahar sau amidon.
La 40 de ani: 8:20 – aflandu-te la varsta cand iti asumi numeroase responsabilitati precum cariera, casnicie si copii ai devenit tot mai matinala iar un mic dejun bogat in fibre te ajuta sa nu resimti senzatia de foame pana la orele pranzului.
La 50 de ani: 7:30 – metabolismul tau incetineste cu aproximativ 5% in fiecare deceniu de viata, motiv pentru care un mic dejun cat mai matinal te va ajuta sa iti reglezi programul de mese astfel incat sa nu iei nici cina tarziu in noapte.
La 60 de ani: 7:00 – opteaza pentru o portie de afine sau alte fructe de padure la prima ora a diminetii daca vrei sa incepi ziua plina de energie consumand un minim de calorii.
Incepe munca
La 20 de ani: 12:00 – in primii ani ai tineretii, creierul tau incepe sa fie productiv abia la ora pranzului, motiv pentru care ar trebui sa iti gestionezi cu atentie activitatile deoarece nu te vei afla intr-o situatie confortabila daca seful tau va observa asta.
La 30 de ani: 10:40 – la aceasta varsta nivelul de cortizol atinge maximul natural, motiv pentru care atentia si vigilenta iti sunt sporite.
La 40 de ani: 10:20 – starea de somnolenta a disparut total din organismul tau pana la aceasta ora, motiv pentru care iti poti focusa intreaga atentie pe munca.
La 50 de ani: 9:30 – la aceasta varsta nivelul de vigilenta si concentrare sunt mult mai crescute in prima parte a zilei.
La 60 de ani: 9:00 – creierul tau realizeaza numeroase conexiuni si gestioneaza usor informatii in prima parte a zilei.
Masa de pranz
La 20 de ani: 15:30 – din moment ce ai inceput ziua tarziu, acesta este momentul in care puterea de concentrare scade iar organismul resimte foame.
La 30 de ani: 14:10 – daca pana la aceasta ora nu ai luat pranzul, corpul tau incepe sa utilizeze rezervele de glucoza, ceea ce poate provoca stari de nervozitate.
La 40 de ani: 13:50 – consumand pranzul la aceasta ora vei evita o scadere brusca a energiei in cursul dupa-amiezei.
La 50 de ani: 13:00 – consumand pranzul la aceasta ora vei evita o cina plina de calorii si alimente nesanatoase.
La 60 de ani: intre 11:00 si 13:00 – avand in vedere micul dejun matinal, acesta este momentul in care organismul tau incepe sa resimta senzatia de foame.
Cina
La 20 de ani: 21:30 – cina la aceasta ora iti ofera energia necesara pentru intrega noapte.
La 30 de ani: 20:10 – pana la aceasta ora ai avut timp suficient sa te relaxezi dupa munca iar o cina in familie te va face sa iti inchei ziua intr-o atmosfera calda.
La 40 de ani: 19:50 – la aceasta ora organismul are inca timp suficient pentru a digera alimentele inainte de a merge la culcare.
La 50 de ani: 19:00 – la aceasta varsta mesele regulate sunt esentiale pentru a mentine nivelul de colesterol scazut si pentru a preveni problemele cardiovasculare.
La 60 de ani: 18:30 – o cina timpurie reduce riscul de arsuri la stomac si indigestie.