In primul rand, nu uitati ca salatele de vara trebuie sa contina o baza sanatoasa, care poate fi compusa fie din frunze de salata, fie din rucola, spanac sau alte ingrediente de acest tip. Acesteia trebuie sa i se adauge protetine, ce pot proveni din carne (slaba, evident), ciuperci sau branza. Un amanunt important de care trebuie sa tineti seama atunci cand pregatiti salata este sa incercati sa amestecati cat mai multe culori din legume diferite, acest lucru urmand sa ajute atat la aspect cat si la gust. Evident ca ne ajutam de ulei, simplu sau de masline ori avocado, dar si de nutrienti precum seminte de diverse tipuri (nuci, alune ori susan, spre exemplu) sau grasimi vegetale.
Atentie cand taiati verdeturile, aveti grija ca acestea sa nu fie prea marunte si sa le folositi intotdeauna atunci cand sunt proaspete. Proteinele din salata de vara pot proveni si de la carnea de peste sau din oua fierte, iar acest lucru iti va asigura o cantitate de energie suplimentara. Retineti faptul ca dressingul doar ajuta salata si nu trebuie sa reprezinte gustul principal al ei, asa ca nu exagerati din acest punct de vedere.
Pentru a echilibra sau a potenta diverse gusturi puteti incerca sa folositi si suc de lamaie, mai ales datorita combinatiei perfecte intre el si uleiul de masline. Atentie, insa, la faptul ca sucul de lamaie nu este recomandat a se folosi in salatele care contin rosii.
Ce salate de vara putem incerca in aceasta perioada? Gasiti mai jos cateva variante numai bune de preparat in casa:
Salata de rosii cu castraveti, branza si ceapa. Este cea mai cunoscuta salata de vara, in diverse combinatii evident, si cel mai usor de preparat. Dupa gust putem adauga rucola sau ulei de masline, iar daca vrem un gust cu adevarat deosebit putem incerca sa adaugam ierburi aromatice sau alge marine.
Salata de ton cu porumb, ou fiert, castraveti, ardei si rosii. Carnea de peste ne va aduce un aport suplimentar de proteine, impreuna cu oul fiert. Daca dorim putem adauga si ciuperci, iar aceasta combinatie poate sa creeze dependenta, pentru ca va fi una dintre cele mai gustoase salate pe care le-ati incercat in ultima vreme. Nu uitati sa alegeti legume proaspete si sa le spalati bine inainte de folosire.
Salata verde cu branza, mere si nuca. Acesta este o combinatie extrem de interesanta, dat fiind gustul special adus de nuca si mere. Puteti folosi urda pentru a da o extra savoare, iar ca potentatori de gust va puteti juca facand un dressing cu diverse tipuri de iaurturi, maioneze sau uleiuri.
Consumati cat mai des salate de vara in anotimpul cald si cu siguranta corpul dvs, va simti din plin aportul de sanatate si vigoare pe care acestea il vor aduce!