De asemenea, deshidratarea poate aparea si in urma altor factori interni si externi nepatologici, precum un efort fizic intens si/sau expunerea la temperaturi ridicate.
Indiferent de cauza deshidratarii, este important sa se recunoasca simptomele cel mai des intalnite ale acesteia pentru a putea interveni rapid si a preveni potentialele complicatii grave. Astfel, printre cele mai comune manifestari, se regasesc si urmatoarele:
1. Uscaciunea gurii si a buzelor
O manifestare extrem de comuna a deshidratarii este senzatia de uscaciune la nivelul gurii si a buzelor. Gura uscata este o consecinta a lipsei apei, fapt ce conduce la scaderea secretiei de saliva ca urmare a prioritizarii mentinerii apei la nivelul organelor si sistemelor ce depind de aceasta.
Dupa scaderea secretiei salivare si a uscarii cavitatii bucale, buzele pot deveni, de asemenea, fisurate.
2. Setea excesiva
Setea este unul dintre primele si, totodata, cele mai evidente si neplacute semne ale deshidratarii.
Atunci cand corpul este privat de apa si receptorii specifici sesizeaza o scadere a volumului de sange si a electrolitilor, creierul trimite semnale catre organism in scopul identificarii unei surse de hidratare.
Acest fenomen fiziologic se traduce printr-o o sete intensa si persistenta dificil de atenuat, chiar si dupa ce se consuma o cantitate suficienta de apa.
3. Reducerea volumului de urina si concentrarea acesteia
Deshidratarea interfereaza, in mod direct, cu productia de urina a organismului. Atunci cand suntem deshidratati, rinichii retin apa pentru a compensa lipsa de hidratare si a mentine un nivel optim de volum sangvin acolo unde este cel mai necesar.
Acest lucru, insa, conduce la reducerea si la concentrarea volumului urinar si la o urina inchisa la culoare. Urina concentrata este un semn clar ca organsimul tau are nevoie de o hidratare suplimentara.
4. Oboseala si slabiciune
Apa este indispensabila functionarii normale a organismului din orice punct de vedere. Lipsa de apa poate afecta atat nivelul de energie, cat si rezistenta organismului.
Atunci cand esti deshidratat, circulatia sangelui este direct influentata prin reducerea volumului circulant. In timp, aceasta reducere de volum poate afecta aportul de oxigen catre tesuturi si organe. Astfel, privarea de oxigen poate genera oboseala si stare de slabiciune.
5. Ameteala si confuzie
Doua simptome comune ale deshidratarii sunt ameteala si starea de confuzie. Odata ce nivelul de apa din organism scade, fluxul sangvin catre structurile vitale (precum creierul) este afectat. Prin reducerea fluxului sangvin la nivel cerebral, pot fi provocate simptome precum ameteala, dificultatile de concentrare si confuzia.
6. Crampe musculare
Deshidratarea poate genera, de asemenea, aparitia crampelor musculare. Odata cu deshidratarea, nivelul de electroliti este dezechilibrat, fapt ce poate afecta contractiile musculare normale.
Crampele musculare pot fi dureroase si pot aparea in special in zona abdomenului, a picioarelor si a bratelor.
7. Stare de greata si varsaturi
Deshidratarea severa poate fi sursa unor simptome neplacute, precum greata si varsaturi. Lipsa de apa poate irita mucoasa stomacului, determinand, astfel, senzatia de greata. In plus, afectarea echilibrului fluidelor si electrolitilor din organism poate duce la varsaturi.
Prin urmare, deshidratarea este o problema serioasa care poate afecta orice persoana la un moment dat in timpul vietii, indiferent de varsta sau de starea de sanatate. Este esential sa recunoastem simptomele deshidratarii pentru a putea interveni prompt si a preveni complicatiile nedorite si/sau severe.
Daca sunt experimentate aceste simptome sau se suspecteaza o stare de deshidratare, cel mai important lucru este sa fie inceputa rehidratarea cat mai curand. In plus, pentru a preveni ajungerea la starea de deshidratare, este important sa fie consumata apa in mod regulat si sa se evite, pe cat de mult posibil, situatiile ce predispun la stari de deshidratare (de exemplu, caldura excesiva, efortul fizic intens).
Sursa foto: Shutterstock