10 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat

de la 30 Mar. 2016
10 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat Multi oameni mesteca guma cand se plimba, cand conduc, cand doresc sa aiba o respiratie proaspata ori cand vor sa elimine pofta de dulce. Dar, daca stai sa analizezi putin, iti vei da seama ca guma de mestecat are multe alte beneficii uimitoare.
Tags: gumaguma de mestecatbeneficii gumastres

Desigur, ca multe alte lucruri, folosirea gumei de mestecat in exces cauzeaza probleme de sanatate. Consumul in exces poate provoca migrene in randul adolescentilor. Cu toate acestea, numeroase studii asociaza consumul gumei de mestecat in cantitati moderate cu o serie de beneficii surprinzatoare. 
 

Iata zece astfel de beneficii ale gumei de mestecat: 
 

1. Guma de mestecat ajuta la imbunatatirea obiceiurilor alimentare si la controlul greutatii
Un studiu al Universitatii din Louisiana arata ca persoanele care consuma guma de mestecat dupa masa de pranz manifesta mai putin nevoia de a lua gustari pe parcursul zilei. Acestea sunt mai putin predispuse la consumul de alimente bogate in calorii daca au consumat guma de mestecat timp de trei ore, dupa masa de pranz. Asadar, chiar daca guma de mestecat nu te va ajuta sa topesti kilograme in mod automat, te va ajuta sa scapi de poftele alimentare de peste zi, facandu-te in acelasi timp sa mananci mai putin, cu beneficii asupra greutatii. 
 

2. Consumul gumei de mestecat imbunatateste memoria si performanta cognitiva
Este cunoscut faptul ca guma de mestecat intensifica circulatia sangelui spre creier cu 25 pana la 40 de procente. O astfel de crestere a presiunii sangelui spre creier genereaza cresterea cantitatii de oxigen la nivelul creierului, fapt care contribuie la o functionare mai eficienta a acestuia. Functiile cognitive, precum memoria, capacitatea de concentrare si timpii de reactie, sunt imbunatatite atunci cand consumam guma de mestecat. 

Andrew Shloey, profesor in cadrul British Sciences Institute din Australia, a descoperit faptul ca memoria pe termen scurt este imbunatatita cu pana la 35% datorita consumului moderat de guma de mestecat. Totusi, utilizarea intensa afecteaza memoria pe termen scurt, avertizeaza acesta. 
 

3. Guma de mestecat ajuta la eliberarea energiei negative si combate stresul si anxietatea
In psihologie se cunoaste de multa vreme faptul ca guma de mestecat ajuta la detensionare si eliberarea energiei negative prin reducerea cantitatii de cortizol, sau a "hormonului de stres" din organism. Atunci cand mesteci guma in situatii tensionate devii mai calm si mai concentrat. De altfel, acest obicei reprezinta un substitut pentru obiceiurile nervoase precum datul din picior sau rosul unghiilor atunci cand suntem anxiosi.
 

4. Guma de mestecat imbunatateste digestia
Chiar daca mestecatul in sine nu ajuta in mod direct digerarea alimentelor, acesta imbunatateste functionarea sistemului digestiv. Acest lucru se intampla ca urmare a stimularii glandelor salivare care, prin producerea de saliva, faciliteaza ingurgitarea si activeaza procesele digestive, incluzand secretiile biliare si alti acizi si enzime utile care ajuta la digerarea alimentelor. Atunci cand mesteci guma dupa o masa, acesti compusi chimici digestivi sunt eliberati, astfel ca este evitata posibilitatea unei indigestii.
 

5. Guma de mestecat amelioreaza simptomele refluxului gastroesofagian si ale arsurilor la stomac 
Consumul gumei de mestecat dupa mese amelioreaza starile neplacute cauzate de refluxul gastroesofagian si a altor simptome ale arsurilor la stomac, prin reducerea cantitatii de acid din esofag. Raspunzatoare pentru acest beneficiu este cresterea cantitatii de saliva din cavitatea bucala. Evita totusi sa consumi guma de mestecat pe stomacul gol, pentru ca aceasta poate cauza balonare, ca urmare a producerii acestor acizi digestivi.
 

6. Guma de mestecat ajuta la prevenirea cariilor dentare
Cea mai buna modalitate de a preveni cariile dentare este sa te speli pe dinti in mod regulat, insa cu totii stim ca nu putem sa ne spalam intotdeauna pe dinti dupa fiecare masa. Consumul gumei de mestecat fara zahar reprezinta cea mai buna alternativa pentru a reduce riscul de formare a cariilor dentare. Asociatia Stomatologica Americana recomanda utilizarea gumei de mestecat fara zahar timp de 20 de minute dupa fiecare masa, pentru reducerea incidentei cariilor, a placii dentare sau a gingivitelor, precum si pentru intarirea smaltului dintilor. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca guma pe care o consumi nu contine zahar - guma de mestecat cu zahar favorizeaza aparitia cariilor. 
 

7. Guma de mestecat amelioreaza senzatia de gura uscata
Pentru ca guma de mestecat stimuleaza producerea unei cantitati de saliva de zece ori mai mare decat in starea de repaus, aceasta este de un real ajutor in combaterea senzatiei de uscaciune a gurii si implicit a disconfortului cauzat de aceasta problema.
 

8. Consumul de guma de mestecat ajuta combaterea simptomelor racelii
Sa racesti nu este niciodata o senzatie placuta. Simptomele racelii, care implica cresterea cantitatii de mucoase, sunt de asemenea neplacute. Din fericire, guma de mestecat mentolata poate contribui la ameliorarea acestor senzatii, cu toate ca probabil vei simti nevoia de a apela si la tratament medicamentos pentru echilibrarea fluxului mucoaselor.
 

9. Guma de mestecat ajuta in lupta impotriva dependentei de substante nocive
Acest beneficiu provine direct din mestecatul gumei. Atunci cand faci acest lucru, nu doar ca este redus obiceiul de a servi mici gustari, ci si acela de a consuma nicotina si cafeina, prin diversificare. Asadar, daca incerci sa te lasi de fumat sau sa renunti la alte obiceiuri nesanatoase, guma de mestecat poate reprezenta arma perfecta din arsenalul tau. 
 

10. Consumul de guma de mestecat ajuta la tratarea obsesiilor muzicale
Obsesiile muzicale sunt incredibil de comune - 90% dintre oameni sunt victime ale acestora cel putin o data pe saptamana. Acestea apar sub forma unui fragment de melodie pe care nu ti-o poti scoate din cap indiferent ce faci. Cu toate ca aceste obsesii nu dauneaza sanatatii, ele pot fi cu adevarat incomode si neplacute pentru ca ingreuneaza capacitatea de concentrare. Multi dintre noi suntem incapabili sa le controlam si suferim efectele lor. Insa, nu este necesar sa mai treci printr-o astfel de situatie. Cercetatorii de la Universitatea Reading, Marea Britanie, au identificat remediul pentru aceasta problema. Cea mai buna modalitate de a-ti scoate o melodie din minte este sa mesteci guma. Vei uita de ea!


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 6 voturi.

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate

CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate
CADOU Special pentru cititorii nostri

Descarca GRATUIT Raportul Special: "Slabeste inteligent. Retete sanatoase si exercitii fizice recomandate".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016