Diabetul este una dintre bolile cu cea mai mare incidenta in ultimii zece ani. Despre diabet se mai spune ca este inamicul invizibil al sanatatii, din cauza faptului ca, in general, este asimptomatic si, mai ales, nedureros.
Prin urmare, de cele mai multe ori, oamenii descopera existenta acestei boli atunci cand efectueaza la medic un control de rutina.
In Romania, in anul 2015 exista un milion de persoane diagnosticate cu diabet, iar numarul acestora se afla in prezent in crestere.
Cauzele instalarii acestei boli sunt multiple, diabetul zaharat putand fi de doua tipuri, in functie de particularitatile bolii si de momentul in care aceasta debuteaza. Diabetul zaharat de tip I (insulino-dependent) apare cu precadere in prima parte a vietii, fiind adesea intalnit la copii si adultii tineri.
In mod particular, acesta este cauzat de distrugerea autoimuna a celulelor pancreatice care secreta insulina.
Prin urmare, in multe dintre cazuri, componenta ereditara are o semnificatie deosebita, insa exista persoane insulino-dependente care nu prezinta antecedente la nivel de familie.
O incidenta mai crescuta decat diabetul de tip I, o are diabetul de tip II (non-insulino-dependent).
In cazul acestuia, disfunctia la nivelul pancreasului reprezinta principala cauza de declansare a bolii. Pancreasul nu poate secreta cantitatea necesara de insulina. In lipsa secretarii acestui hormon esential care asigura producerea de energie la nivel celular prin utilizarea glucozei, organismul nu poate functiona in conditii optime.
Primele simptome resimtite indiferent de tipul de diabet, si care ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru oricine, sunt oboseala accentuata, senzatia de gura uscata, respiratia alerta, transpiratie abundenta, senzatia permanenta de sete si urinari frecvente.
Principalul vinovat de aparitia diabetului este stresul, in ciuda zvonurilor in legatura cu faptul ca diabetul ar fi cauzat de consumul excesiv de dulciuri.
De altfel, in ultimii ani s-a scris foarte mult despre aceasta boala, insa cele mai multe dintre informatiile existente pentru publicul larg, nu au in spate un suport stiintific, ci sunt simple pareri ale diferitelor persoane formatoare de opinie, precum si ale celor care se confrunta cu aceasta boala.
Apar astfel o serie de mituri despre diabet, care nu sunt in concordanta cu realitatea medicala.
Iata cele mai intalnite mituri despre diabet:
Diabetul este cauzat de consumul excesiv de zahar
Asa cum am amintit anterior, principala asociere facuta de oameni este cea legata de consumul de zahar.
Dupa cum am amintit, diabetul de tip I are drept cauze functionale, fiind in acelasi timp influentat de bagajul genetic, iar in cazul diabetului de tip II, acesta apare in general la persoanele peste 40 de ani, avand ca factori favorizanti un stil de viata nesanatos, stresul si obezitatea.
Nu exista momentan dovezi stiintifice care sa asocieze consumul de zahar cu declansarea bolii.
Diabetul nu este o boala de speriat
Faptul ca nu este o boala dureroasa ii face pe cei mai multi sa creada ca diabetul este o boala usoara, care poate fi usor tinuta sub control cu medicamente.
Lucrurile nu stau chiar asa, iar denumirea de inamic invizibil are la origine chiar faptul ca aceasta conduce in timp la degradarea starii generale de sanatate a bolnavului si afecteaza o parte importanta a organelor.
Pentru a incetini efectele negative ale acestei boli, este important ca stilul de viata sa se schimbe radical, in bine. Este nevoie de o alimentatie sanatoasa, o viata activa si odihna pe masura.
Inevitabil insa, diabetul afecteaza de-a lungul anilor rinichii, inima, ficatul, ceea ce face ca mentinerea unei stari de sanatate optime sa fie din ce in ce mai dificila.
De asemenea, vazul este de multe ori afectat, in unele cazuri producandu-se chiar orbirea. Sanatatea pielii este in egala masura pusa la incercare, existand pericolul producerii asa-numitelor membre diabetice, adica a bratelor si a picioarelor a caror stare se degradeaza in timp, putandu-se pune chiar problema amputarii acestora.
Trebuie sa urmezi un regim alimentar drastic
De fapt, regimul alimentar al unui bolnav de diabet nu este mult diferit fata de cel al unei persoane sanatoase care alege un stil de viata pe masura.
Este indicat consumul de alimente bogate in fibre si sarace in grasimi saturate, sare si zahar. O masa sanatoasa este alcatuita din carne si salate, peste, pui sau curcan fara piele, lapte sau branza.
De obicei, pentru a mentine valorile glicemiei in parametri normali (diferiti de cei ai persoanelor care nu au diabet), diabeticii trebuie sa aiba 5 mese pe zi care sa le asigure necesarul de vitamine si minerale.
Acest lucru este cu atat mai important pentru persoanele care sufera de obezitate, pentru ca pierderea in greutate reprezinta una dintre primele masuri pe care trebuie sa le ia in vederea ameliorarii bolii.
Un alt lucru important pentru persoanele diabetice insulino-dependente este sa manance cu jumatate de ora inaintea fiecarei doze de insulina, altfel exista riscul producerii unor caderi de glicemie, care sunt periculoase pentru organism si pot pune viata in pericol in unele cazuri.
Persoanele diabetice nu pot avea o viata activa
Diabetul nu are neaparat efecte vizibile asupra starii fizice a persoanei bolnave, ceea ce nu o face recognoscibila in randul altora.
O persoana diabetica isi pastreaza ritmul normal de viata, fara a renunta la multe dintre activitatile pe care obisnuia sa le desfasoare. Activitatea fizica este recomandata indiferent de varsta, cu atat mai mult in cazul persoanelor tinere care nu sufera si de alte boli care sa ii impiedice sa faca acest lucru.
Pentru ele, activitatea fizica ar trebui sa faca parte din programul zilnic, indiferent de intensitate, pentru ca in felul acesta pot preveni instalarea bolilor de inima pe care prezenta diabetului le favorizeaza, la fel ca si antrenarea musculaturii, pentru cresterea sensibilitatii la nivelul membrelor, sensibilitate care dispare pe masura ce boala inainteaza.
Comentarii