Scortisoara reprezinta un condiment care a fost folosit in scopuri medicinale inca din cele mai vechi timpuri. Inca este folosit in anumite culturi, datorita proprietatilor sale curative, fara sa mai mentionam aroma si gustul delicios pe care il ofera diferitelor preparate culinare.
Potrivit ultimelor cercetari in domeniu, din 26 de tipuri de condimente cu valoare medicinala, scortisoara ocupa primul loc in ceea ce priveste proprietatile sale ca antioxidant.
Beneficiile scortisoarei se pot obtine atat in forma sa naturala (batoane de scortisoara), cat si utilizand-o sub forma de pudra sau uleiuri. Nu este doar un puternic antioxidant, ci are si proprietati anti-inflamatoare, anti-diabetice si anti-microbiene, contribuind din plin la intarirea sistemului imunitar si la protejarea aparatului cardio-vascular. Mai pe larg despre aceste beneficii in randurile urmatoare:
5 beneficii ale scortisoarei
1. Reprezinta un puternic antioxidant
Scortisoara contine o varietate de antioxidanti care reduc impactul radicalilor liberi asupra organismului si care incetinesc procesul de imbatranire. Cercetatorii au descoperit 41 de astfel de compusi cu scop protector.
Pe scara OTAC, care este folosita pentru a masura concentratia de antioxidanti pe care o au alimentele, scortisoara ocupa locul 7 dintre toate alimentele, condimentele si ierburile din lume, depasind usturoiul, rozmarinul sau oregano. Antioxidantii in cauza sunt polifenoli, acidul fenolic si flavonoidele.
2. Are rol anti-inflamator
Scortisoara atenueaza umflaturile si inflamatiile si poate fi benefica in gestionarea durerii, fiind eficienta in durerile menstruale, reactiile alergice si alte simptome cauzate de imbatranirea organismului.
3. Ajuta organismul sa lupte impotriva diabetului
Scortisoara este recunoscuta ca adjuvant in boala diabetica, datorita faptului ca ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatateste capacitatea de absorbtie a insulinei, hormonul vital care tine zaharul din sange la nivel optim.
Scortisoara blocheaza anumite enzime numite alanine care permit ca glucoza (zaharul) sa fie absorbit in sange. Asadar, cantitatea de glucoza absorbita de catre sistemul circulator dupa o masa bogata in zaharuri este mai mica, lucru foarte important pentru persoanele cu diabet.
4. Protejeaza sanatatea dintilor si asigura o respiratie proaspata
Cercetarile arata faptul ca anumiti compusi ai scortisoarei actioneaza impotriva bacteriilor care populeaza microflora orala si care cauzeaza halena sau respiratia urat mirositoare, si care favorizeaza aparitia cariilor si a altor infectii la nivelul cavitatii bucale.
5. Poate fi folosita ca inlocuitor al zaharului
Datorita dulcetii sale naturale, adaugarea scortisoarei in diferite preparate poate inlocui utilizarea zaharului. Pentru persoanele cu diabet sau care isi doresc sa slabeasca, alaturi de pasta de curmale, scortisoara poate fi un indulcitor natural extrem de benefic pentru organism.