Sistemul imunitar joaca un rol esential de aparare si protejare a organismului in fata eventualelor pericole. Practic, de nivelul acestuia depinde sanatatea noastra, astfel ca este important sa ne ajutam sistemul imunitar sa devina unul cu adevarat eficient.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa contactezi un virus sau o bacterie si sa nu intelegi cum de s-a intamplat acest lucru. In momentele de stres si surmenaj psihic, organismul cedeaza, in sensul ca sistemul imunitar nu este sustinut si nu poate lupta contra agentilor externi.
Astfel, o bacterie care in general nu ti-a pus probleme, acum poate face ravagii, pentru simplul motiv ca imunitatea ta este una scazuta. Pentru a ne feri de orice boala, indiferent de tipul acesteia, este important sa cunoastem o serie de modalitati prin care putem imbunatati propriul sistem natural de aparare. Iata ce poti face:
Adopta un stil de viata sanatos
Prima linie de aparare este aceea de a alege un stil de viata sanatos. Incearca sa urmezi sfaturile generale pe care le promoveaza majoritatea specialistilor in medicina.
Sistemul imunitar, la fel ca orice alta parte a corpului tau, functioneaza mai bine atunci cand nu este perturbat de factorii externi. Este de asemenea important sa faci pasi marunti dar siguri in schimbarea stilului de viata. Nu incerca sa renunti dintr-o data la tot ce e nociv. De exemplu, daca esti fumator, renuntarea la nicotina poate fi in sine un lucru extrem de dificil care va necesita o serie de resurse fizice si psihice, motiv pentru care o sarcina in plus ar fi prea mult.
Bucura-te de fiecare succes si gandeste-te ca schimbarea stilului de viata reprezinta un proces indelung. Pe cat de mult ti-a luat sa te afunzi in obiceiurile nesanatoase, pe atat de mult iti va lua sa renunti la ele. Inarmeaza-te cu rabdare si vointa si atinge-ti scopul.
Introdu treptat alte obiceiuri sanatoase
Incearca sa consumi cat mai multe legume si alimente sarace in grasimi saturate, precum si o cantitate potrivita de fructe.
Nu ignora importanta activitatii fizice. Sportul te ajuta sa te mentii in forma si in acelasi timp reprezinta o modalitate excelenta de a elibera endorfine, cunoscute drept hormonul fericirii.
O atitudine pozitiva si entuziasmanta contribuie din plin la imbunatatirea sistemului imunitar. De altfel, pe masura ce reusesti sa introduci in viata ta cat mai multe astfel de obiceiuri, starea generala de bine nu va intarzia sa apara, si in felul acesta creezi premisele pentru alte noi reusite care te vor ajuta sa iti mentii tonusul la cote maxime.
Nu calca in capcana evitarii stresului
Cu siguranta ca stresul este nedorit in viata oricui, insa cea mai mare greseala este sa pleci de la premisa ca trebuie sa il eviti. In felul acesta, nu vei face decat sa ii acorzi o importanta inca mai mare decat are, traind cu impresia ca este mereu dupa colt.
De fapt, stresul exista in viata fiecaruia dintre noi si ceea ce trebuie sa facem este sa contrabalansam, vazand partea buna din situatiile stresante, dar si inercand zilnic sa introducem in programu nostru o serie de activitati care sa ne faca placere si care sa ne ajute sa ne destresam.