Dulciurile raw contin ingrediente crude precum nucile, semintele si fructele uscate, nu au zahar, acesta fiind ionclocuit de nectar de agrave, miere, sirop de artar sau alti indulcitori naturali si nu contin gluten. Totusi, daca ai facut de curand trecerea catre acest stil alimentar este posibil sa nu ai suficiente informatii, ori mancarea traditionala sa iti fi creat impresia ca nu poti pregati prajituri fara faina, oua si coacere. De aceea am pregatit pentru tine cinci retete de desertui raw ce se prepara rapid, fara prea mult efort si sunt foarte gustoase.
Briose glazurate cu morcov si branza
Ingrediente pentru briose:
1 ceasca miez de nuca
1 cana curmale tocate
2 cani morcovi rasi si storsi prin tifon pentru a indeparta excesul de umiditate
1 lingurita scortisoara
½ lingurita ghimbir
1 varf lingurita nucsoara
1 varf lingurita sare de mare
¾ cana de stafide
Ingrediente pentru glazura:
1 ceasca caju inmuiate in apa timp de o ora
1 ceasca sirop de agave
1 varf lingurita sare de mare
1 lingurita suc de lamaie
100 mililitri apa
Preparare:
Briose: Adauga in brender curmalele si miezul de nuca apoi porneste aparatul pana cand totul este sfaramicios. Peste mixul obtinut adauga morcovii si mirodeniile apoi porneste blenderul pana la obtinerea unui aluat neted, toarna stafidele peste acesta si mai porneste aparatul pentru 20 de secunde.
Glazura: Adauga intr-un blender cajuul, siropul de agave, sarea si sucul de lamaie si amesteca pana la obtinerea unui amestec omogen, apoi toarna apa si porneste aparatul pentru alte 10 secunde si da glazura la frigider.
Aluatul se toarna in forme de briose si se lasa o ora la frigider apoi aseaza glazura deasupra.
Tarta cu lamaie
Ingrediente pentru blat:
1 ceasca de migdale
1 ceasca de curmale
1 ceasca nuca de cocos deshidratata
1 lingura ulei de nuca de cocos
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita ghimbir ras
1 varf cutit sare de mare
Ingrediente pentru crema:
2 cesti avocado taiat cubulete mici
sucul de la o lamaie
1 ceasca ulei de nuca de cocos topit si racit
1 ceasca nectar de nuca de cocos
3 lingurite extract de vanilie
1 lingura coaja de lime
1 varf cutit sare de mare
Ingrediente pentru topping:
½ ceasca crema de nuca de cocos
½ cana de caju
1 lingurita mirodenii (amestec de scortisoara, migdale pisate, coaja rasa de lime)
Preparare:
Blat: Amesteca toate ingredientele intr-un blender pana cand obti un aluat omogen si lipicios si toarna-l intr-o tava de tarta tapetata in prealabil cu hartie de copt apoi intatinde-l cu degetele pe fundul si marginile tavii. Da tava cu aluatul intins la congelator pe perioada in care pregatesti umplutura.
Crema: Amesteca toate ingredientele intr-un blender la viteza mare pana cand obtii o crema fina si omogena, scoate tava din congelator si toarna compozitia obtinuta apoi netezeste partea de sus cu o spatula si da tarta la frigider peste noapte.
A doua zi dimineata pregateste topping-ul amestecand crema de nuca de cocos cu cajuul si mirodeniile, toarna compozitia obtinuta peste tarta din frigider apoi mai lasa la rece pentru trei ore inainte de a servi desertul.
Tort mocha cu unt de arahide
Ingrediente pentru blat:
2 cesti curmale fara samburi
2 cesti migdale
20 mililitri cafea espresso
1 lingura ulei nuca de cocos
Ingrediente pentru crema:
30 mililitri cafea espresso
3 cani caju inmuiate in apa peste noapte
½ ceasca de migdale
½ ceasca lapte de migdale
2 linguri ulei nuca de cocos
Preparare:
Blat: Toarna in blendar o cesca de migdale si porneste aparatul abea dupa ce ai sfaramat bine tot continutul, adauga restul ingredientelor si mai amesteca pentru 15 secunde astfel incat sa obtii o pasta omogena in care se pot observa bucatele de migdale. Tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si toarna intreaga compozitie din blendar astfel incat sa formezi blatul tortului apoi pune forma in congelator cat timp pregatesti crema.
Crema: Scurge si clateste caju-ul inmuiat apoi adauga-l in blender alaturi de uleiul de nuca de cocos si amesteca pana la omogenizare. Peste compozitia obtinuta adauga laptele de migdale si cafeaua apoi porneste aparatul pentru inca un minut. Toarna intreg amestecul peste blatul din congelator si netezeste deasupra cu o lingura apoi lasa la inghetat totul pentru cateva ore.
Inainte de servire tortul se scoate din congelator si se lasa pentru o ora in frigider.
Backlava cu mere
Ingrediente pentru backlava:
400 grame felii mere deshidratate
1 cana miez de nuca
1 cana curmale
2 linguri sirop de artar
1 varf cutit mirodenii (scortisoara, nucsoara, cuisoare)
Ingrediente pentru sosul de vanilie:
1 cana caju crude inmuiate in apa
½ cana cu apa
1 lingurita extract de vanilie
Topping: ¼ ceasca fistic tocat
Preparare:
Adauga miezul de nuca, curmalele, siropul de artar si mirodeniile intr-un blender si porneste-l pana cand obtii un amestec omogen si lipicios. Acopera apoi baza unei forme de tort cu o treime din feliile de mere apoi acopera cu jumatate din cantitatea de umplutura, adauga inca un strat de felii de mere, apoi restul de aluat si termina tortul cu un al treilea strat de mere. Apasa usor intreaga compozitie astfel incat straturile sa se lipeasca intre ele.
Sosul de vanilie de prepara amestecand pana la omogenizare toate ingredientele in blender.
Pentru servire se taie tortul feli si se decoreaza cu sos de anilie si fistic tocat.
Budinca de dovleac
Ingrediente:
¼ cana miez de dovleac crud pasat
¼ cana de curmale tocate
4 linguri lapte de cocos
2 picaturi sirop de stevie
½ lingurita scortisoara
½ lingurita extract de vanilie
¼ guma xantan (sau agent de ingrosare)
Preparare:
Amesteca toate ingredientele intr-un blender pana la obtinerea unui amestec omogen si cremos apoi adauga guma xantan si mai amesteca pentru doua minute. Lasa compozia la frigider pentru cel putin o ora inainte de a servi.
Sursa foto: clickpentrufemei.ro