Regimul pentru persoanele care sufera de aceasta boala cuprinde mai multe grupe alimentare, precum lichide, fructe si legume, paine, cereale si leguminoase, lactate, carne, peste, oua, grasimi, dar si dulciuri.
Grupe alimentare indicate persoanelor cu diabet
1. Lichide
Este recomandat consumul zilnic a 1-1,5 litri de lichide. Daca afara este foarte cald sau daca ati facut exercitii fizice, puteti mari cantitatea.
Evita consumul de bauturi cu zahar, hiperglicemiante si tine cont ca sucurile naturale din fructe nu au aceeasi valoare nutritiva ca fructul din care provin, pentru ca nu contin fibre!
2. Fructe si legume
Trebuie sa consumi cam 5 portii de fructe si legume pe zi, dintre care 2-3 sa fie portii de fructe.
Evita fructele care contin zahar foarte mult.
3. Paine, cereale si leguminoase
Aceste produse aduc organismului glucide, proteine vegetale, fibre si furnizeaza necesarul de energie.
Mananca o portie din aceste alimente la fiecare masa, alege însa produsele integrale, cu tarate de grau, secara, ovaz, faina integrala.
4. Lapte si produse lactate
Consuma moderat lactatele, din cauza aportului ridicat de grasimi.
5. Carne, peste si oua
Este recomandat sa incluzi in alimentatia zilnica si carne, peste sau oua, in special pentru proteine, grasimi, fier, vitaminele din complexul B, B12, de care are nevoie organismul.
Este important sa echilibrezi portia de carne cu o portie dubla de legume sau cereale.
6. Grasimi
Dintre grasimi sunt de preferat cele de origine vegetala, precum uleiul de masline, de soia sau de nuca.
Evita pe cat posibil grasimile de origine animala (unt,smantana).
7. Dulciuri
Incearca sa consumi mai putin produsele de patiserie cu continut ridicat de faina alba si grasimi saturate nesanatoase.
Poti inlocui zaharul cu indulcitori naturali sau raw vegani.
Respecta sfaturile de mai sus pentru a tine sub control diabetul.