Kilogramele in plus nu sunt sanatoase, nici pentru adulti, nici pentru copii. Cu toate acestea, nu intotdeauna avem numarul de kilograme dorit, iar doar cateva in plus nu reprezinta un capat de tara. Atunci cand se pierde controlul insa, apare obezitatea, iar aceasta poate genera probleme de sanatate severe, precum dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale sau a problemelor ce tin de sanatatea sistemului osos si a articulatilor.
Vei spune ca este problema fiecaruia cum are grija de sanatatea lui, insa acest lucru nu este valabil si in cazul copiilor care ajung in situatia de a fi obezi. Adultii au tendinta de a isi exprima afectiunea inclusiv prin modul in care isi hranesc copiii. In fostele tari comuniste cel putin, exista cu siguranta tendinta de a le oferi copiilor tot ceea ce nu au avut parintii, inclusiv mancare, dificultatea obtinerii acesteia reprezentand una dintre principalele probleme ale fostului regim.
Mai mult de atat, vorbele din popor conform carora doar daca esti gras esti sanatos si frumos, nu fac decat sa releve obiceiurile culinare ale romanilor, mai ales atunci cand vine vorba de copii. Cum putem preveni, ca parinti, dezvoltarea unui astfel de comportament daunator pentru copilul nostru? Iata cateva idei:
Ce cauzeaza obezitatea infantila
Obezitatea la copii este cauzata de un numar de factori, printre care stilul de viata, problemele de natura psihologica sau emotionala, istoricul familial. In cele mai multe dintre cazuri insa, obezitatea se rezuma la 2 aspecte esentiale: a consuma prea multa mancare si a face prea putina miscare.
Fondul genetic nu scuza controlarea greutatii
Auzi peste tot spunandu-se “asa tata, asa fiu”, iar in unele cazuri chiar asa este. Nu este un mit atunci cand vine vorba despre greutatea corporala: copiii ai caror parinti au avut tendinta de ingrasare, vor dezvolta particularitati similare, de aceea trebuie sa isi tina greutatea sub control cu atat mai bine. Totusi, este vorba despre doar despre o predispozitie, nu despre ceva ce nu poate fi controlat.
Evita mancarea de tip fast-food
Cu siguranta ca marile branduri din industria alimentara stiu cum anume sa isi atraga clientele, iar copiii sunt cel mai usor de prins in mrejele acesteia. De cate ori nu ai intalnit parinti care sarbatoresc ziua de nastere a copiilor in astfel de locuri?
Problema cu acest gen de mancare, pe langa faptul ca are calitati nutritive foarte mici, este ca ingrasa. Consumand zilnic sau regulat mancare de tip fast-food, ai sanse mari sa te ingrasi vazand cu ochii. Cu atat mai mult in cazul copiilor, care se afla in plina crestere.
Evita hranitul pe fond emotional
Copiii sunt oglinda parintilor, pentru ca, mai ales la varste mici, ei sunt total dependenti de cei mari. Incearca sa nu suplinesti lipsa de acasa prin mai multa mancare, ori problemele de ordin emotional pe care le ai ca parinte.
Atasamentul fata de copilul tau poate fi exprimat si altfel, nu doar prin a ii oferi porti mai mari de mancare, iar a termina totul din farfurie este doar un obicei nesanatos, imprumutat de la generatie la generatie. Un copil sanatos este un copil care se dezvolta armonios, atat emotional cat si fizic.