In ciuda calmului aparent si a tacerii de care dau dovada, persoanele introvertite se confrunta zilnic cu o serie de probleme care pentru ceilalti, nu au intotdeauna sens.
In prezent, lumea in care traim incurajeaza tot mai mult socializarea si ne obliga, la un anumit nivel, sa facem un pas in fata, pentru ca toti ceilalti sa remarce prezenta noastra.
Este important sa reusesti sa faci o prima impresie impecabila, care sa creeze un impact puternic asupra cat mai multor persoane. Teoretic, aceasta este reteta pentru a te integra mai usor in grupurile de socializare, la locul de munca si pentru a crea o buna impresie chiar in fata propriei familii, in anumite conjuncturi.
Intr-o astfel de situatie, ai putea crede ca esti singurul om care se confrunta cu probleme serioase atunci cand vine vorba de interactiunea cu alti oameni, insa nu este asa. Exista peste tot persoane introvertite care pot intelege foarte bine prin ce treci.
Multe dintre ele au facut eforturi considerabile pentru a isi depasi temerile, altele au intalnit oamenii potriviti si au fost apreciate la adevarata lor valoare fara vreun efort special.
Indiferent de luptele pe care le vei da, oamenii care conteaza vor vrea sa te descopere si te vor aprecia intotdeauna pentru ceea ce esti. Cu toate acestea, vor ramane cateva batalii de care doar tu vei fi constient si pe care trebuie sa le intampini pregatit. Iata cateva dintre ele:
Nu te simti apreciat cu adevarat
Ti se pare adesea ca treci neobservat de catre ceilalti. Nu iti place sa iei in evidenta si uneori nu simti ca ai avea ceva de spus. Se intampla uneori chiar sa nu ai energia necesara pentru a vorbi.
Pe de alta parte, ti-ai dori ca cei din juri sa fie suficient de curiosi asupra ta, astfel incat sa isi doreasca sa te cunoasca si sa faca ei primul pas.
Te pierzi pe parcursul conversatiei
Atunci cand intalnesti grupuri noi, depui toate eforturile pentru a face o prima impresie reusita, incercand sa fii cat mai sociabil.
Cu toate acestea, din cauza ca intretinerea unei conversatii nu este punctul tau forte, ti se intampla des sa pierzi atentia celor carora le vorbesti si te blochezi in incercarea de a salva situatia.
Toate aceste lucruri iti dau o stare generala proasta si te fac sa iti pierzi increderea in tine.
Consideri ca trebuie sa vorbesti doar atunci cand ceea ce zici este perfect si de necontrazis.
Eviti sa vorbesti prea mult pentru ca ai impresia ca ceea ce zici nu este important si ca nu vrei sa experimentezi senzatia de inutilitate.
Ai impresia ca trebuie sa spui de fiecare data lucruri importante si profunde si simti o presiune extraordinara atunci cand faci acest lucru.
Aceasta atitudine iti complica cu atat mai tare situatia, mai ales atunci cand iesi din grup si porti o discutie cu o singura persoana.
Nu iti place sa vorbesti la telefon
Daca pana acum cativa ani, puteai alege sa nu raspunzi la telefonul fix, sperand ca o va face altcineva, in era telefoanelor mobile iti vine tot mai greu sa faci lucrul acesta.
Esti genul care prefera sa converseze prin mesaje, doar pentru a evita un apel telefonic, chiar daca esti constient ca ai putea rezolva mult mai rapid problema in acest fel.
Intimitatea unei conversatii telefonice te sperie, chiar daca este vorba despre conversatii formale cu persoane pe care nu le cunosti.
Iti revii cu greu dupa fiecare iesire in public
Nu iti plac nici evenimentele in care trebuie sa iesi in evidenta, dar nici petrecerile in care, aparent, te-ai putea pierde in multime.
Marile adunari te consuma psihic, iar corpul incepe sa dea semne evidente ca nu este in regula. Asa se face ca, dupa o astfel de iesire, poti ajunge acasa cu dureri de cap si cu stari avansate de oboseala.
Tot ce iti doresti este sa revii la obiceiurile tale zilnice si la timpul pe care il petreci singur, facand ce iti place.