Cum reusesc copiii sa isi faca prieteni? Nou-nascutiii au inca de la nastere abilitatile necesare pentru socializare. Omul este o fiinta sociala iar suprematia sa a fost posibila doar datorita fortei de grup a comunitatilor.
Chiar daca aceste abilitati sunt prezente inca de la nastere, ele trebuie exersate pentru a deveni cu adevarat utile, iar din acest punct de vedere, parintii joaca un rol foarte important. Ca urmare a acestui comportament dobandit in timp sub monitorizarea parintilor, se dezvolta copii care reusesc sa isi faca prieteni cu usurinta, ori copii carora le este dificil sa fie integrati in anumite grupuri, sau chiar copii care, prin prisma timiditatii ori a personalitatii introvertite, se descurca mai greu la capitolul socializare sau pur si simplu nu simt nevoia. Cu toate acestea, proximitatea persoanelor de aceeasi varsta este importanta.
Cum iti poti ajuta copilul sa isi faca prieteni?
Ajuta-l sa isi gestioneze emotiile
Pentru a isi intelege emotiile, un copil trebuie sa si inteleaga ceea ce se intampla si sa poata sa faca diferenta intre un context sau altul, intre ce i-a generat o emotie pozitiva si ce a generat o emotie negativa.
Parintii trebuie sa le acorde copiilor atentie atunci cand intampina dificultati, cand par abatuti ori cand sunt hiperactivi, pentru ca felul in care se comporta copilul este in conformitate cu ceea ce simte si uneori, ii este dificil sa expuna verbal. Intreaba-ti mai des copilul cum se simte, daca este in regula, daca are nevoie de ceva anume, mai ales atunci cand este pus in fata unor situatii noi.
Invata-l cum sa fie politicos
Politetea se invata acasa, inca de la cele mai fragede varste, si se exerseaza permanent in sanul familiei. Doar in felul acesta, copilul va reusi sa dobandeasca un limbaj ingrijit si respectuos fata de ceilalti oameni.
O astfel de calitate reuseste sa deschida usi atunci cand copilul isi doreste sa isi faca prieteni. Violenta, agresivitatea verbala, sunt comportamente pe care nu ti le doresti pentru copilul tau si care il tin departe de grupurile de copii care il pot ajuta sa creasca frumos.
Invata-l ce inseamna empatia si ajuta-l sa citeasca expresiile faciale
Din pacate, intalnim la tot pasul adulti care nu cunosc ce inseamna empatia, iar acest lucru nu doar ca ii raneste pe ceilalti, insa ajunge sa fie un aspect care ii afecteaza negativ chiar pe cei in cauza, prin efectul de bumerang.
Nu poti asista impasibil la o nedreptate facuta altuia fara a o sesiza si a incerca sa schimbi ceva. Asa cum nu ar trebui sa fii pus in incurcatura atunci cand te afli in preajma unei persoane dragi care trece printr-o suferinta. Copiii au nevoie sa ii ajuti sa inteleaga mai bine tipologiile umane si felul in care oamenii simt si reactioneaza.
Educa-l in privinta stereotipurilor si a discriminarii
Nu toate persoanele de etnie rroma fura. Persoanele de culoare nu le sunt inferioare europenilor, iar cei care au o alta orientare sexuala nu sufera de boli psihice.
Sunt lucruri pe care copiii trebuie sa le inteleaga si sa le observe inca de la cea mai frageda varsta, pentru a evita discriminarea de orice fel. Ii va fi mult mai usor sa isi faca prieteni atunci cand va depasi aceste bariere pe care, din pacate, societatea le impune si le activeaza de multe ori cu scopul de a agita masele.