Culoarea rosie este numita cea mai puternica culoare existenta, deoarece atrage cel mai mult atentia. Cand o vedem in jurul nostru, bataile inimii ne sunt accelerate, la fel ca si respiratia. Unii cercetatori spun ca rosul este asociat in creierul nostru, inca din preistorie, cu focul si cu pericolul. Este culoarea ce poate fi interpretata ca fiind atat prietenoasa cat si agresiva. Oamenii care poarta sau care sunt inconjurati de aceasta culoare se pot simti in forma, dinamici, alerti.
Albastrul este, din punct de vedere al influentei asupra noastra, culoarea complementara a rosului. Aceasta culoarea ne calmeaza si incetineste bataile inimii, si de aceea este adesea folosita adesea in dormitoare. La un interviu pentru o slujba, este indicat sa porti albastru deoarece transmite mesajul subliminal de loialitate, siguranta de sine si de inteligenta. Desi albastrul poate induce o stare de relaxare si de pace, are si parti negative. Albastrul ne poate face mai distanti fata de ceilalti, poate induce o stare glaciala si a fost dovedit ca cei aflati in depresie poarta adesea aceasta culoare. Cei din jurul unei persoane imbracate in albastru o pot descrie ca fiind (si) neprietenoasa.
Verdele este culoarea echilibrului. Fiind situat in centrul spectrului, verdele reprezinta linistea si natura. Poate imbunatati vederea si poate calma oamenii in situatii stresante. Spre exemplu, inainte de a intra pe scena, multi cantareti isi petrec timpul intr-o camera verde, deoarece astfel isi golesc mintea de griji. Multe spitale au camere cu verde drept culoare predominanta pentru a-si calma pacientii. Un om care poarta haine de aceasta culoare poate fi calm, in armonie cu el insusi, dar si plictisit si usor de uitat, deoarece verdele nu iese in evidenta foarte mult, mai ales nuantele lui deschise.
Culoarea roz este un subtip al rosului, dar are cu totul alte efecte. Aceasta nuanta de rosu reprezinta dragostea, inocenta si o stare de liniste si de echilibru la nivel fizic. Este o culoare foarte puternica si nu reprezinta fragilitatea, asa cum multi presupun. De fapt, rozul poate fi obositor. Camerele roz induc o stare de somnolenta si pot provoca dureri de cap. Un alt efect negativ este faptul ca rozul poate reprezenta sau chiar genera diferite inhibitii.
Galbenul este o culoare ce atrage intotdeauna atentia si are o mare gama de efecte. Nuantele potrivite ne pot energiza, ne pot imbunatati starea de spirit si ne pot accentua capacitatea de concentrare. Purtata, aceasta culoare ne influenteaza stima de sine, creativitatea si abilitatea de a ne face prieteni. Nuantele nepotrivite pot provoca irationalitatea, depresia, starile de oboseala mentala. Este o culoarea care ne acapareaza complet, iar ochii se chinuie sa se concentreze asupra ei pe perioade mai lungi.
Mov este o culoarea ce accentueaza introvertirea, opusa ca efect galbenului. Poate stimula ganduri introspective si poate induce stari de meditatie. Din aceste motive, putem numi movul o culoare spirituala. Ca efecte negative, movul poate lasa impresia de inferioritate in societate, introvertire (poate fi si buna si rea) si de kitsch, deoarece nu este des gasita in natura, iar acesta este primul lucru pe care creierul nostru il remarca. Movul este o culoare asociata cu sofisticarea, luxul si feminitatea.
Portocaliul este o culoare formata din combinarea dintre rosu cu galben, si este clasificata drept o culoare cu influente atat fizice, dar si psihice. Fiind perceputa drept o culoarea distractiva, portocaliul poate reprezenta o stare de bine, siguranta, caldura si pasiune. Pe de alta parte, un portocaliu strident poate reprezenta frivolitatea, imaturitatea si neserioazitatea. Este adeseori o culoare folosita in parcurile pentru copii pentru ca sugereaza amuzamentul.
Gri este cea mai neutra culoare existenta. Nu sugereaza nicio stare psihica si nu are prea multe efecte asupra noastra, in afara de pierderea de energie, de plictiseala, de neutralitate. Persoanele care nu au multa incerede in ele tind sa se imbrace in nuante de gri inchise.
Negrul este una dintre cele mai sofisticate (non)culori, conform opiniilor oamenilor. Negrul este o culoare ce are ca efecte pozitive siguranta, stabilitatea emotionala si eficacitatea in munca. Este o culoare recomadata pentru evenimentele de tinuta, deoarece transmite seriozitate. Fiind o combinatie a tuturor culorilor din spectru si totodata o absenta a fiecareia dintre ele, efectele si semnificatiile lui sunt diverse. Negrul poate sugera si raceala fata de cei din jur, si nedreptate, si lipsa de mobilitate mentala.