Persoanele care trec printr-o depresie sunt adesea usor de identificat: adesea par triste, abatute sau absente. Ce se intampla cu cei care sufera de depresie ascunsa? Este foarte greu sa identifici suferinta in cazul acestor persoane.
Adesea ii vei vedea adoptand o stare de bine debordanta, o atitudine pozitiva, fiind adesea o companie placuta. Cu toate acestea, inauntrul lor este o batalie pe care incearca sa o poarte cu fruntea sus, cel putin in fata celorlalti. Afectiunea lor nu este mai putin severa, ci pur si simplu se manifesta diferit.
Aceste persoane au nevoie de ajutor, iar primul lucru pe care il poti face este sa fii constient de problema pe care o au. Iata cum poti recunoaste depresia ascunsa:
Pastreaza impresia unei vieti fericite
Este bine cunoscut faptul ca persoanele care incearca sa fie un sprijin pentru ceilalti si sunt mereu intr-o exuberanta pe care uneori, cu greu o intelegi, se pot confruna de fapt, cu depresia.
Specialistii considera ca nu persoanele introvertite sunt cele care prefera sa tina ascunsa aceasta suferinta. Din contra, cei extrovertiti sunt pasibili de acest comportament. Persoanele empatice si cu o inteligenta emotionala suficient de dezvoltata pot recunoaste o astfel de persoana, reusind sa depaseasca nivelul aparentelor.
Au nevoie de ajutor pentru a depasi traume din trecut
De cate ori nu te-ai uitat admirativ si uneori cu invidie la acest profil: o femeie de succes in plan profesional, care are o familie implinita alaturi de sot si copii. Pare genul de viata pe care si l-ar dori oricine si nu te-ai gandi vreodata ca intr-un astfel de context, ai putea fi altfel decat extrem de fericit.
Uneori aceasta este doar o masca pe care persoanele depresive o poarta, problema fiind adesea ignorata de catre cel in cauza, pana cand aceasta devine extrem de grava. Acesta este si motivul pentru care, in unele situatii, aceste persoane sfarsesc prin a comite suicid.
Regretul este cu atat mai mare cu cat, din exterior, gestul poate parea unul neasteptat, pe fondul lipsei de curaj a persoanei in cauza de a spune ce simte si gandeste. De aceea este important sa gasim intotdeauna timpul necesar pentru a comunica eficient cu cei apropiati, fara a ne fi teama de felul in care ne judeca.
Renunta deliberat la pasiunile lor
Uneori, tonusul si starea generala sunt la un nivel optim, insa deciziile sau atitudinile fata de anumite situatii se schimba radical. Daca dintr-o data a practica sportul preferat devine lipsit de sens, sau daca atitudinea generala fata de anumite situatii si imprejurari devine una negativa desi obisnuia sa fie pozitiva, atunci poate fi vorba cu siguranta despre o forma de depresie ascunsa.
Starea de iritare, frustrarea, toate acestea mascheaza o suferinta pe care interlocutorul trebuie sa o sesizeze si sa traga un semnal de alarma. In unele cazuri, aceasta atitudine poate slava vieti.
Prezinta tulburari de alimentatie
Dezechilibrul la nivelul starii psihice reiese din multe obiceiuri pe parcursul zilei. Unul dintre ele si cel mai evident, este acela care tine de alimentatie.
Oamenii care se ingrasa sau slabesc drastic intr-o perioada scurta de timp, trec adesea prin situatii stresante care ii aduc in aceasta stare. Consumul excesiv de dulciuri, fara a mai vorbi de cel de alcool, toate acestea sunt semne ale depresiei.