La nivelul sistemului digestiv, mancarea ingerata este descompusa in nutrientii de care corpul are nevoie. Daca neglijezi cele cateva reguli de baza ale unei digestii corespunzatoare, pot aparea o serie de probleme de sanatate pe fondul lipsei nutrientilor necesari si implicit a greselilor de alimentatie.
Mai mult, ritmul de trai si nivelul de stres acumulat pot avea influente negative asupra sanatatii stomacului si a functionarii sistemului digestiv.
Principalele probleme intalnite la nivelul sistemului digestiv sunt: constipatia, diareea, meteorismul abdominal (balonarea), indigestia, arsurile stomacale, etc. Ce poti face pentru a evita toate aceste situatii neplacute? Iata cateva idei:
Incearca sa eviti stresul
De cate ori nu ai remarcat ca atunci cand treci prin evenimente cu un impact emotional puternic, stomacul se resimte? Poate fi vorba despre un disconfort cauzat de dureri in partea de sus a stomacului, pe fond de stres, de aparitia diareei, ori a senzatiei de voma.
Acest lucru se intampla pentru ca intestinele reprezinta, dupa creier, cea mai mare zona inervata a organismului. De aceea, in perioadele stresante, sistemul digestiv se resimte din plin.
Solutia este reprezentata de eliminarea elementului care cauzeaza stresul, ori de adoptarea unui stil de viata care sa implice si momente de relaxare si odihna. Somnul, meditatia, hobbyurile, sportul in general, pot fi de ajutor in eliberarea stresului in exces.
Concentreaza-te la ceea ce mananci
Se spune ca o digestie buna incepe chiar de la nivelul cavitatii bucale. Atunci cand mesteci asa cum trebuie, este nevoie de mai putine resurse pentru ca hrana sa fie descompusa.
Pentru ca procesul sa se desfasoare cat mai lent, este nevoie sa acorzi atentia cuvenita fiecarei mese. Daca te uiti la un film sau te concentrezi pe altceva, nu vei dobandi senzatia de satietate la fel de repede si vei fi tentat sa mananci mult mai mult decat in mod normal, pe fond emotional.
Mai mult, atunci cand mananci pe fuga, ingerezi si aer, astfel ca poti avea o senzatie neplacuta de balonare.
Hidrateaza-te adecvat
Multe persoane cu probleme digestive nu se hidrateaza adecvat. Daca stii ca uiti adesea sa bei apa, incearca sa iti faci un obicei din a bea cel putin doi litri pe zi.
Exista de asemenea numeroase ceaiuri din plante pe care le poti incerca, insa cea mai recomandata ramane apa. In timp, vei observa imbunatatiri atat la nivelul digestiei cat si la nivelul intregului organism.
Consuma probiotice!
Probioticele sunt organisme vii, de mici dimensiuni, care contribuie la mentinerea unei flore intestinale adecvate. Consumul acestora este recomandat oricat de des posibil, cu precadere in perioada de administrare a antibioticelor.
Antibioticul nu distruge doar bacteriile daunatoare din organism, ci si pe cele folositoare, creand astfel un dezechilibru care poate avea efecte nedorite precum diareea sau aparitia candidozei.
Consumate regulat, probioticele tin departe aceste probleme, chiar si sub tratament cu antibiotic. Probioticele pot fi achizitionate din farmacii, insa cel mai indicat este consumul de iaurturi, in care acestea se gasesc vii, multe dintre ele fiind mentionate pe ambalaj.
Evita mancatul seara
Este cunoscut faptul ca digestia ca si celelalte functii ale organismului, se desfasoara mai lent la sfarsitul zilei, astfel ca este indicat sa nu mananci chiar inainte de culcare, ci cu 2-3 ore mai devreme.
De asemenea, este recomandat sa consumi alimente usoare, in cantitati reduse, astfel incat sa eviti senzatia de balonare cauzata de digestia greoaie.