Care este rolul sistemului digestiv
In principal, sistemul digestiv este responsabil cu digestia. Digestia inseamna transformarea substantelor nutritive complexe din alimente in substante care pot fi absorbite in circulatia sangvina sau limfatica (vitamine, saruri minerale, glucide, grasimi, proteine). Aceste substante ajung in ficat, unde sunt transformate in energie si de acolo ajung la alte organe care nu ar putea functiona in lipsa lor. Drumul pe care il parcurg alimentele in procesul de digestie poate dura chiar si 24 de ore.
Ce este sistemul digestiv
Sistemul digestiv reprezinta un ansamblu de organe care au doua roluri:
- realizeaza digestia si absorbtia alimentelor ingerate;
- evacueaza rezidurilor neasimilabile.
Din ce este alcatuit sistemul digestiv
Sistemul digestiv este alcatuit din urmatoarele componente:
- tub digestiv;
- glande anexe.
Tub digestiv
Tubul digestiv reprezinta de fapt traiectul alimentelor ingerate. Acesta cuprinde:
- Cavitate bucala: aici se mesteca alimentele (proces ritmic, realizat cu ajutorul dintilor, limbii, planseului bucal, buzelor, salivei). Saliva este foarte importanta, in principal pentru ca are o substanta (enzima), amilaza salivara, care actioneaza asupra amidonului. Secretia de saliva este coordonata de centrii nervosi.
- Faringe: pe traiectul faringelui, bolul alimentar este miscat printr-o serie de contractii peristaltice, care il indreapta spre stomac.
- Esofag: are un traseu de 25-30 centimetri si face legatura dintre faringe si stomac. Esofagul are un sfincter (esofagian) care are rolul de a controla patrunderea alimentelor in stomac. De asemenea, acest sfincter previne reintrarea alimentelor din stomac in esofag (regurgitarea).
- Stomac: are forma unui saculet in forma literei J. Poate stoca 1,5 litri de alimente. Aici, hrana este amestecata cu sucurile digestive secretate de mucoasa gastrica (stomacul poate produce pana la 3 litri de sucuri gastrice pe zi). Sucul gastric contine pepsina (enzima digestiva) si acid clorhidric (printre altele, acidul clorhidric distruge microorganismele daunatoare).
- Intestinul subtire: este un tub de 6-8 metri. Se imparte in trei secvente: duoden, jejun si ileon.
- Intestinul gros: este locul in care se absorb mineralele, sarurile si alte vitamine. Cuprintre trei segmente: cecum, colon si rect.
Glandele anexe
Glandele anexe ale sistemului digestiv au rolul de a contribui la digestie prin intermediul secretiilor.
- Glande salivare: secreta saliva care are rolul de a lubrifia alimentele care sunt ingerate.
- Ficat: este plasat in loja hepatica, este cel mai mare organ intern (peste 2 kilograme). Ficatul regleaza compozitia sangelui, prelucreaza nutrientii, are rol in detoxifierea sangelui.
- Vezica biliara: este un mic rezervor pentru bila produsa de ficat. Este situata langa ficat si are forma de para. Vezica biliara nu este vitala pentru viata, pentru ca bila poate trece in duoden direct din canalele hepatice.
- Pancreas: secreta sucul digestiv si enzimele care sunt implicate in descompunerea alimentelor (in proteine, lipide si carbohidrati). Are numai 15 centimetri lungime, dar poate secreta zilnic aproximativ 1,5 litri de suc digestiv si insulina (aceasta are un rol in metabolismul zaharului in sange).
Etapele digestiei
Digestia incepe cu masticatia (inmuierea alimentelor cu saliva, descompunerea amidonului din paine in glucide mai simple). Rezultatul masticatiei este bolul alimentar, pe care limba il impinge in faringe (deglutitie). Alimentele ajung in faringe, de aici in esofag si apoi in stomac.
Cum asiguri o buna functionare sistemului digestiv
Alimentatia este foarte importanta. Trebuie sa consumi fibre, alimente sanatoase care iti confera nutrienti necesari. Exista cateva aspecte la care trebuie sa fii in mod special atent:
- Redu pe cat posibil zaharul alb, faina alba, produsele de patiserie, bauturile carbogazoase, alcoolul, tutunul.
- Introdu in dieta vitamine, minerale si fibre (fructe, legume, nuci, seminte, sucuri naturale). Pe cat posibil, consuma produse integrale, nerafinate. Evita preparatele prajite, carnea grasa, bauturile care contin zahar, alcool si cafea.
- Controleaza-ti constant greutatea si apeleaza la medicamente pentru pierderea greutatii numai atunci cand esti convins ca acestea nu vor avea efecte negative asupra sanatatii tale.
- Nu uita sa faci miscare cat de mult poti, pentru ca astfel vei elimina toxinele din organism si vei ajuta la mentinerea in stare buna a metabolismului.
- Bea cel putin 2 litri de apa pe zi.
Nu uita ca este important cand si cum mananci, nu numai ce mananci:
- Respecta pe cat posibil aceleasi ore de masa.
- Trebuie sa ai 4-5 mese pe zi, cu pauze intre ele si nu foarte copioase.
- Evita alimentele prea reci sau prea fierbinti, pentru ca acestea irita stomacul.
- Nu manca in vreme ce citesti sau te uiti la televizor.
- Mesteca bine alimentele, nu te grabi, nu inghiti mancarea nemestecata. Te vei satura mai repede daca mesteci bine si in plus vei ajuta procesul de digestie.
Ce alimente ajuta digestia
- Fibrele sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv. Acestea ne dau energie, elimina senzatia de oboseala. Lipsa fibrelor din alimentatie poate conduce la dezvoltarea unor afectiuni ale colonului, dar si metabolice. Cu toate ca sunt esentiale procesului de digestie, trebuie avut grija ca fibrele sa fie introduse in alimentatie treptat, pentru a evita astfel durerile abdominale si balonarea.
- Lactatele sustin de asemenea o buna digestie, mai ales lactatele fermentate (iaurturi): previn constipatia si elimina toxinele.
- Exista o serie de condimente indicate pentru o digestie buna: coriandru usturoi, scortisoara, cuisoare, ardei iute, piper.
Alimente bogate in fibre
- Cereale integrale (orez, orz, grau, secara).
- Fructe: caise, prune, smochine, curmale, gutui, capsuni, mango, fructe de padure.
- Morcovi, mere, pere, banane, caise, piersici, nectarine, zmeura.
- Leguminoase: fasole, mazare, soia, dovlecei.
- Seminte de chia.
- Oleaginoase: nuci, alune, masline, migdale.
- Crucifere: broccoli, conopida, varza alba, varza rosie.
- Cereale: orez brun, orz, ovaz, tarate.
- Avocado.
Functionarea normala a sistemului digestiv poate fi afectata de numeroase afectiuni, tocmai de aceea este important sa fii atent la alimentatie.