A fi parinte nu este usor. Indiferent de varsta copilului, grija ta pentru el va exista intotdeauna. Pentru a fi un parinte bun, trebuie sa stii ce il face pe copil sa se simta apreciat si iubit si sa ii arati in acelasi timp diferenta dintre bine si rau. La sfarsitul zilei, ce mai important lucru este sa creezi un mediu in care copilul tau sa se poata dezvolta si sa poata deveni un adult increzator in fortele proprii si independent. Nu exista un set de reguli pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a fi un parinte exemplar. De fapt, fiecare caz este diferit, iar tu esti cel care cunoaste cel mai bine nevoile copilului tau. Cu toate acestea, exista o serie de aspecte de care trebuie sa tii cont, indiferent de relatia pe care o ai cu copilul tau. Iata cateva dintre ele:
Ofera-i copilului dragoste si afectiune
Uneori cel mai important lucru pe care i-l poti oferi copilului tau este dragostea. O imbratisare, o privire grijulie, ii arata copilului ca tii la el. Nu desconsidera niciodata importanta apropierii fizice fata de copilul tau. Incurajeaza-l arata-i ca il apreciez pentru ceea ce este, zambeste-i cu caldura, arata-i zilnic ca il iubesti, indiferent de starea emotionala pe care o ai. Pentru el este important sa stie ca este iubit in fiecare clipa, alaturi de tine. Nu il santaja emotional, chiar daca poti sa faci lucrul acesta foarte usor. Invata sa iti iubesti si sa iti sustii copilul neconditionat.
Incurajeaza-ti copilul de fiecare data
Daca vrei ca cel mic sa fie increzator in fortele proprii si sa fie mandru de reusitele sale, trebuie sa ii arati sustinerea ta cu fiecare ocazie si la fiecare eveniment important din viata lui. Desigur, este important ca lucrurile frumoase pe care i le spui sa fie sustinute de actiune. Altfel spus, imbratiseaza-l in semn de apreciere, ajuta-l atunci cand are nevoie sa indeplineasca o anumita sarcina, indruma-l si lasa-l pe el sa decida in anumite privinte.
Nu il compara cu alti copii
De cate ori nu ai auzit parinti facand acest lucru. Probabil ca si tu esti un copil care a trecut prin asa ceva cu ani in urma. Nimic nu este mai greu de suportat pentru un copil decat sa isi auda parintele comparandu-l cu altii. De fiecare data cand compari, iti pozitionezi copilul pe treapta inferioara. Evita sa faci acest lucru pentru ca nu vei reusi sa il motivezi suplimentar. A compara pe cineva cu altcineva nu reprezinta o modalitate de a dezvolta spiritul competitiv. Din contra, copilul tau va dezvolta un sentiment de inferioritate care este posibil sa il urmareasca si la varsta adulta. Incurajeaza-l si ajuta-l sa inteleaga ca, in ochii tai, este cel mai bun.
Asculta-l
Este un lucru pe care adultii il fac tot mai putin cu copiii lor. Este important ca procesul de comunicare sa se desfasoare in ambele directii. Creeaza atmosfera propice astfel incat copilul tau sa stie ca este in siguranta atunci cand iti spune chiar si cele mai personale ganduri despre el.
Fa-ti timp pentru el
Nimic nu se compara cu timpul petrecut alaturi de cel mic. Alaturi de dragoste, timpul petrecut in prezenta copilului este poate cea mai importanta resursa pe care un parinte o poate oferi. Asculta-l, incurajeaza-l, sau pur si simplu stai cu el, fara sa va ziceti nimic. Pentru un copil, acest lucru este foarte important.
Critica comportamentul, nu persoana
Atunci cand il critici, incearca sa critici comportamentul, nu persoana.
Fii un model pentru copilul tau
Puterea exemplului se aplica si in acest caz. Fii cel mai bun model pentru copilul tau si vei avea langa tine un viitor adult cu principii sanatoase de viata.