Efectele negative ale desenelor animate asupra copiilor

de la 05 Aug. 2016
Efectele negative ale desenelor animate asupra copiilor De-a lungul anilor, copiii au devenit tot mai interesati de desene animate, fiind acum parte din programul lor zilnic.
Tags: desene animatecopiitelevizorsupermanpopeye

De regula, copiii incep sa urmareasca desene animate timpuriu, uneori chiar inaintea implinirii varstei de un an, iar la doi-trei ani sunt deja telespectatori fideli si entuziasti. Insa, psihologii trag acum mai multe semnale de alarma cu privire la desenele animate. In primul rand asupra parintilor ce nu acorda atentie spectacolelor la care isi lasa copii sa priveasca pentru cateva ore, in al doilea rand asupra caracterului violet al actiunii, urmat de problemele comportamentale si de exprimare ale personajelor si nu in ultimul rand asupra timpului indelungat ce copii il petrec in fata televizorului.

Astfel ca, timpul indelungat petrecut in fata televizorului poate crea probleme mentale, emotionale si oculare in randul copiilor, dar si cresteri in greutate. Iar urmaritul programelor si desenelor animate neadecvate varstei pot avea cu atat mai multe efecte negative si asupra educatiei, modelelor comportamentale si sanatatii.

 

Impactul desenelor animate asupra educatiei

Conform multiplelor studii, personajele din desene animate stimuleaza in randul copiilor comportamentele interpersonale, de invatare, de adaptare si integrare sociala ei asociind personajele de desene animate cu diverse situatii si persoane intalnite.

De asemenea, copiii tind sa inteleaga mai usor si sa pastreze pentru o perioada de timp mai lunga in memorie invatamintele impartasite in desene animate, fata de cele primite de la parinti. Astfel ca, un personaj de desene animate ce transmite o lectie educativa sau morala poate contrubui la accelerarea procesului de invatare si educare a copiilor.

 

Impactul desenelor animate cu scene de violenta

Tot mai mute desene animate descriu scene de violenta, lupte si pericol insa, creatorul uita de multe ori ce efecte pot avea acestea asupra copiilor si cat de gresit le pot ei intelege. Spre exemplu desenele animate ce se intind pe mai multe episoade arata lupte in care personajul negativ este invins iar in episodul urmator apare nevatamat.

Astfel ca noi, adultii, parinti, invatatori si creatori de desene animate trebuie sa constientizam felul in care copii privesc la televizor si sa le oferim lectii adecvate pentru a contracara efectele violentei astfel incat ei sa faca diferenta intre lumea reala si privitul ecranului. In acest mod putem evita dezvoltarea unui comportament agresiv si eventuala dorinta a copiilor de a se antrena in lupte.

 

Atentie asupra modelelor comportamentale prezentate in desenele animate

Identificandu-se usor cu personajele din desene animate, copiii sunt capabili si doresc chiar sa le copieze comportamentul, trasaturile de caracter si calitatile. Astfel ca, urmarind Superman ei invata sa fie onesti, curajosi si sa lupte pentru dreptate, din Toy Story invata ce inseamna prietenia si eforturile pentru cei apropiati, Jimmy Neutron ii indeamna sa isi dezvolte inteligenta si sa studieze iar privindu-l pe Popeye, copii pot fi determinati sa manance spanac si alte legume.

Uitandu-ne la aceste exemple realizam ca nu trebuie sa interzicem copiilor televizorul ci doar sa alegem cu grija programele ce le urmaresc.

 

Prea mult timp in fata televizorului poate determina probleme de sanatate

Copiii ce petrec mai mult de doua ore pe zi in fata televizorului risca sa devina supraponderali deoarece ajung sa renunte la jocurile copilariei si alergatul dupa minge in favoarea programelor preferate. Mai mult decat atat, studii recente arata cum creierul copiilor poate fi afectat in mod negativ, ajungand sa sufere de deicit de atentie atunci cand sunt lasati sa urmareasca desene animate de la prima ora a zilei pana cand merg la culcare.

 

In concluzie, este de datoria ta ca parinte sa ramai constient ca prea mult din orice dauneaza si ca ai obligatia de a-i oferi micutului tau un stil de viata echilibrat care include atat televizor cat si exercitii si activitati in aer liber.

 

Sursa foto: boldsky.com


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016