Una dintre cele mai mari probleme ale parintilor actuali este ca le acorda mult mai multa importanta copiilor, comparativ cu ce se intampla in trecut. Un studiu recent arata ca parintii petreceau in anul 1965 aproximativ 54 de minute pe zi avand grija de copii, pe cand in 2012, parintii petrec peste 100 de minute pe zi cu copiii lor.
In crestere nu se afla doar numarul petrecut de femei pe zi avand grija de copii, ci si cel al barbatilor, care a crescut de la 16 la 59 de minute pe zi. Aceasta situatie se intampla din nevoia excesiva de a ii proteja pe copii, care apare pe fondul dezvoltarii tehnologice, dar si ca urmare a libertatii mai mari pe care o au copiii in prezent. Fiecare copil, chiar din clasele primare, are telefon mobil.
Nu doar nevoia de protectie este cea care inclina balanta, ci si dorinta de a ii oferi cat mai multe sanse de dezvoltare copilului, prin implicarea lui in activitati variate, care solicita parintele nu doar financiar, ci si psihic.
Nivelul de stres al copiilor creste proportional cu nivelul de stres al parintilor. Ce poti face, ca parinte, pentru a te reduce stresul generat de aparitia unui copil? Iata cateva idei:
Simplifica-ti viata
Cei mai multi dintre parinti isi propun mai mult decat pot duce si nu mai stiu sa le spuna nu copiilor. Redu-ti activitatile zilnice la cele care sunt importante sau care iti aduc satisfactie intr-un fel sau altul.
Aloca-ti timp si pentru lucrurile care iti plac, fie ca este vorba despre sport sau o plimbare in parc cu un prieten. Este important si pentru tine, si pentru copilul tau. In felul acesta vei fi mai putin stresat, iar copilul va simti acest lucru.
Odihneste-te suficient
Ca parinte, ai uitat practic sirul noptilor nedormite, insa, una dintre cele mai bune metode de a gestiona stresul este sa te odihnesti suficient. Un adult are nevoie in mod normal de 7-8 ore de somn pe noapte pentru a se reface complet. Cand nu te odihnesti suficient, memoria si capacitatea de concentrare scad.
Daca ai de ales intre a spala vase si a dormit o ora la pranz, alege a doua varianta. Vei fi mai fresh si mai pregatita sa infrunti problemele zilnice.
Nu lua lucrurile personal
Chiar daca poti fi tentata sa crezi ca unele lucruri ti se intampla numai tie, renunta la acest fel de a privi realitatea. Fiecare parinte intampina dificultati, iar daca soacra iti spune ca s-a descurcat mai bine cu proprii copii, nu lua lucrurile personal. Oamenii care nu dau importanta acestor lucruri, sunt mai relaxati si mai fericiti.
Fa sport
Daca nu esti convins ce anume te-ar putea destresa, trebuie sa incerci sportul, mai ales daca obisnuiai sa fii o persoana activa si sportul se afla printre preocuparile tale inainte de aparitia copiilor. Cateva minute de sport, indiferent de natura lui, pot face minuni cu corpul si psihicul tau.
Se stie faptul ca atunci cand apar copiii, grija pentru propriul corp dispare, iar sportul te readuce in prim plan, pentru ca sanatatea ta este la fel de importanta pentru copiii tai.
Nu iti propune sa fii perfect
Nu iti propune sa fii un parinte perfect. Fa tot ce poti pentru a ii oferi copilului ce are nevoie, dar renunta la ideea de perfectiune. Nimeni nu este perfect si oricat de multe lucruri ai face pentru copilul tau, nu va fi suficient. Accepta-ti limitele si da-ti o sansa sa fii si tu fericita.
Fa exercitii de respiratie
In situatiile tensionate in care simti ca cedezi, ia-ti cateva minute pentru a face exercitii de respiratie. Ajuta in momente criza!
Cere ajutorul
Nu este nici o rusine sa ceri ajutorul atunci cand este cazul. Poate fi vorba despre un prieten sau despre o bona. Indiferent ce alegi, nu ezita sa faci acest lucru. Vei vedea ca lucrurile pot fi asa cum iti doresti facand un gest simplu.