Cum sa-ti incurajezi copilul sa citeasca: 10 metode care-l vor face sa iubeasca lectura

de la 06 Mai. 2016
Cum sa-ti incurajezi copilul sa citeasca: 10 metode care-l vor face sa iubeasca lectura Incurajarea copiiilor sa citeasca este o provocare atat timp cat exista copii si carti.
Tags: copiimetodelecturaeducatievocabularortografiematematicalimbajpovestiliteraturatehnologiegadgete-readersmartphone

Lectura este esentiala nu doar in educatie, ci si in lumea moderna de afaceri, unde comunicarea are loc atat de mult in mediul digital, prin sisteme bazate pe mesaje text sau emailuri. Din acest motiv, capacitatea de a citi pentru a intelege si a comunica eficient este vitala si trebuie invatata de la o varsta frageda. Pe deasupra, lectura din placere ofera o multime de beneficii pentru sanatatea copilului. Un studiu efectuat pe cel putin 17.000 de persoane - referitor la obiceiurile lor de lectura si rezultatele academice pe care le-au avut pe vremea cand au fost copii - a constatat ca acei elevi care au citit din placere, nu doar ca si-au imbunatatit vocabularul si ortografia, dar s-au descurcat mai bine si la matematica.  


Iata cateva sfaturi pentru parintii care vor sa-si incurajeze copiii sa citeasca si sa transforme reticenta acestora in entuziasm:


    1. Dezvolta-le limbajul verbal
In functie de nivelul copilului de vorbire, da-i sa citeasca o poveste sau citeste-i una. Cand povestea s-a terminat, roaga-ti copilul sa identifice partile preferate din poveste. Acest lucru ii poate permite copilului sa se distreze atunci cand alege cuvintele si ii dezvolta interesul de a trece la urmatoarea pagina. 


    2. Citeste-le zilnic cateva povesti
Cu cat copiii sunt expusi la literatura, cu atat mai mult lectura va face parte din viata lor de zi cu zi. Cu fiecare poveste in parte, copilul intra in contact cu informatii si concepte noi, si recunoaste sunetele. 


    3. Inconjoara-ti copilul cu materiale de citit
Copiii care au acasa o colectie mare de resurse pentru lectura, obtin note mai mari si rezultate mai bune la testele de control. Dezvolta-i copilului tau un obicei din a citi avand acasa o gama larga de carti interesante si reviste, potrivite nivelului de lectura si a varstei.


    4. Incurajeaza o gama larga de activitati de lectura
Fa din lectura o parte esentiala a vietii copilului tau. Lasa-l sa citeasca meniuri, titlurile filmelor, indicatoarele rutiere, instructiunile jocurilor, buletinele meteo, si alte informatii practice de zi cu zi. Asigura-te ca are intotdeauna ce sa citeasca in timpul liber. 


    5. Foloseste tehnologia pentru a le creste stima de sine
Tehnologia schimba modul in care noi invatam, si poate avea un impact pozitiv asupra copiiilor si a lecturii lor. Prin introducerea tehnologiei si aducerea tabletelor de tip e-reader in clasa, stima de sine a eleviilor si increderea lor in fortele proprii vor creste. De asemenea, tehnologia le va oferi celor care au crescut in epoca smartphone-urilor si a calculatoarelor omniprezente, un alt mijloc de invatare cu care sunt deja familiarizati. Dezvoltarea stimei de sine prin intermediul utilizarii tehnologiei si imbunatatirea aptitudinilor de citit pot avea un efect pozitiv asupra oricarui alt domeniu din viata unui elev. 


    6. Lasa-i sa foloseasca e-readere
E-readerele pot fi adaptate la nevoile specifice fiecarei persoane in parte. Daca ai un copil care are nevoie de un font mai mare sau de mai putine randuri pe pagina pentru a-si putea imbunatati capacitatea de a citi, e-readerele sunt perfecte pentru acest tip de activitate. E-readerele sunt potrivite si pentru elevii cu deficiente de invatare, si le pot fi de folos copiiilor care au altfel de metode de invatare. 


    7. Lasa-i sa aleaga singuri ce vor sa citeasca
Cititul din placere este una dintre cele mai bune metode pentru ca un copil sa-si imbunatateasca rezultatele scolare, insa a invata un copil sa iubeasca lectura implica mult mai mult decat doar inmanarea unei carti. A-i lasa pe copii sa-si aleaga materialele pe care sa le citeasca inseamna sa-i ajuti sa devina cititori pentru tot restul vietii. Copiii care aleg singuri ce sa citeasca, indiferent ca este vorba de un roman, o carte de benzi desenate, sau o revista, sunt mai atrasi de ceea ce citesc si cel mai probabil vor retine si informatia. 


    8. Ajuta-i sa aleaga carti potrivite varstei lor
Ajuta-ti copiii sa-si aleaga carti potrivite varstei lor, pe temele care ii intereseaza, pentru a le insufla pasiunea pentru lectura. Du-i la biblioteca sau arata-le chiar si e-readerele care ofera o gama larga de biblioteci electronice doar la simpla atingere a ecranului. Accesul la o multime de optiuni le usureaza munca parintilor de a-si ajuta copiii sa gaseasca povesti care sa-i introduca in lumea lecturii. 


    9. Foloseste gadget-uri si aplicatii creative
Smartphone-ul sau tableta ta pot fi folosite pentru a instala aplicatii de citire utile unde copiii pot salva materiale pe care sa le citeasca, fara ca parintii sa se teama de ce pot gasi acestia in mediul online. Parintii pot selecta lucrurile la care copiii au acces, precum si timpul pe care acestia il pot petrece pe aplicatii. 


    10. Arata interes pentru lectura copilului
Raspunsul sau feedback-ul tau are un efect puternic asupra incercarii copilului de a deveni un bun cititor. Aminteste-ti sa-l lauzi intotdeauna pentru eforturile pe care le depune. 


Lectura din placere pare sa le ofere copiiilor un avantaj la scoala, deoarece ei sunt obisnuiti cu introducerea de idei noi pe care le pot procesa mult mai repede si eficient fata de colegii lor care nu citesc. E-readerele au deschis multe usi, mai ales noii generatii care si-a intors fata inapoi catre lectura. Accesul facil catre o serie de teme si povesti ii poate insufla interes pentru lectura pana si celui mai reticent cititor, iar dezvoltarea tehnologiei ofera mai multe oportunitati de invatare, crescand stima de sine si increderea in fortele proprii in randul elevilor.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016