Venirea pe lume a unui copil este o decizie serioasa sau o intamplare de care alegi sa te bucuri. Tot in primele zile apare si dorinta dusa ulterior pana la obsesie, de a fi un parinte foarte bun.
Cei mai multi parinti isi petrec primele luni citind despre cum pot fi parinti mai buni, ce trebuie sa faca, cum trebuie sa abordeze orice fel de situatie care poate aparea. In ciuda unei documentari atat de serioase, venirea pe lume a celui mic ii surprinde tot mai nesiguri si in acelasi timp, tot mai convinsi de faptul ca nu se pricep sau ca nu pot face mai mult pentru copilul lor (desi fac totul).
Nevoia de a fi un parinte bun a existat dintotdeauna, insa anxietatea si delirul existent in ultimii ani si zeci de ani, devine greu de gestionat de catre cei in cauza. Lucrurile simple conteaza de fapt cel mai mult pentru un copil, si din pacate, adesea acestea sunt cele care lipsesc.
Ceea ce fac conteaza mai mult decat ceea ce zici
Este un aspect pe care parintii il uita uneori, concentrandu-se mai mult pe ce informatie furnizeaza in preajma copiilor lor. Cu siguranta ca si ceea ce le spunem copiilor este important, insa pentru copii, adultul de langa el, in cazul acesta mama sau tatal, devin modele.
Pentru ei e mult mai usor sa imite ceea ce vad la cei mari, pentru simplul fapt ca au o capacitate considerabila de a fi impresionati de cei mari. Felul in care te porti cu animalele de exemplu, este un model de urmat pentru copilul tau, iar exemplele pot continua.
La varste mai mari, felul in care reactionezi in situatii tensionate sau de urgenta reprezinta un alt exemplu pe care i-l dai copilului tau. De altfel, un parinte calm, care pare mereu stapan pe situatie, este unul dintre cele mai bune exemple pentru orice copil.
Conteaza ce il faci sa simta
In directa legatura cu ceea ce a fost mai devreme mentionat, felul in care reactionezi tu la lumea din jur, reprezinta ochelarii lui de vedere. Intr-o situatie de urgenta, tensionata, un copil se va uita spre tine iar daca te va vedea panicat, va prelua starea ta. In caz contrar, daca te va vedea stapan pe situatie, se va linisti si va avea cu atat mai mult incredere in tine.
Sentimentul de siguranta, alaturi de multe altele, se cladeste in timp, el nu exista din capul locului. Este important sa ai grija de emotiile copilului tau, pentru ca ce simte este cel putin la fel de important ca ce imbraca.
Afectiunea si proximitatea sunt importante
Afectiunea se poate demonstra intr-o multitudine de feluri, insa ceea ce este cu adevarat important este proximitatea. A fi langa copilul tau de fiecare data, nu doar cand are nevoie, ci si in momentele lui de fericire, a il lua in brate, a incuraja contactul fizic, toate acestea sunt importante pentru sanatatea lui psihica si emotionala. Adesea este si ceea ce le lipseste tot mai mult copiilor: simpla prezenta a parintilor, care nu poate fi inlocuita de bani sau altele asemenea.
Un copil liber este un copil fericit
Prin libertate nu inseamna a il lasa sa faca orice isi doreste. Libertatea nu presupune a nu ii supraveghea parcursul si a nu ii oferi directiile potrivite. In cresterea copilului, obtinerea si exersarea libertatii reprezinta un proces supravegheat suficient de subtil incat cel mic sa nu simta neaparat vreo presiune din partea parintilor.
Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ia deciziile corecte pentru el, nu sa le iei tu in locul lui. Desi in teorie pare simplu, in practica este destul de dificil sa reusesti sa ii asiguri acest lucru copilului tau, insa este unul din acele aspecte importante care contribuie la dezvoltarea armonioasa a viitorului adult.