Cum iti dai seama cand copilul tau are nevoie de psihoterapie?

de la 24 Oct. 2023
Cum iti dai seama cand copilul tau are nevoie de psihoterapie? Copilaria este un reper important in viata fiecarui individ. Orice se intampla in aceasta etapa are un impact direct asupra modului in care se va dezvolta ca adult functional sau, invers, ca adult problematic. Calitatea relatiei copilului cu familia sa si mediul in care acesta creste afecteaza in mare masura dezvoltarea sa cognitiva, emotionala si sociala.
Tags: copiipsihoterapiepsihologie
In ultimele doua decenii se observa o crestere a gradului de constientizare a problemelor de sanatate mintala care afecteaza copiii si adolescentii. Copiii pot fi expusi la multe probleme de la presiunea academica si sociala, destramarea familiei la la experiente de viata adverse mai severe, care pe termen lung este foarte probabil sa provoace probleme emotionale, fizice si psihice.
 
Toti copiii vor manifesta uneori comportamente provocatoare si sfidatoare.  In copilarie pot fi frecvente perioadele cu emotii puternice, episoade cu schimbari de dispozitie, probleme cu prietenii, scaderi in performanta scolara.  
 
Este normal atat in copilarie cat si in adolescenta sa existe stari de spirit fluctuante. Un copil poate trece de la fericire, la tristete pana la suparare si epuizare in doar cateva minute. Cu toate acestea, pentru unii copii reglarea emotionala este extrem de dificila, si se poate transforma intr-o problema majora pentru toata viata.
 
In timp ce un comportament obraznic, sfidator si impulsiv de intensitate scazuta, din cand in cand, poate fi considerat normal in etapa de crestere si dezvoltare, extrem de dificile si provocatoare pot fi accesele de furie imprevizibile, prelungite si/sau distructive. 
 
Problemele emotionale, cum ar fi anxietatea, atacurile de panica, hiperactivitatea sau depresia sunt adesea dificil de recunoscut devreme de catre parinti sau alti ingrijitori, deoarece multi copii nu au dezvoltat un vocabular si o intelegere adecvate pentru a-si exprima emotiile in mod inteligibil. 
 
De asemenea, pentru multi parinti poate fi dificil sa faca distinctia intre emotiile normale din punct de vedere al dezvoltarii (de exemplu, frici, plans) de suferintele emotionale severe si prelungite care ar trebui considerate tulburari. 
 
Cum poti sa afli daca copilul tau se confrunta cu ceva mai serios? Si cand ar trebui sa cauti ajutor profesional?
 
In calitate de parinte, este important sa cunosti cele mai evidente semnale care iti arata ca ar putea fi nevoie de ajutorul unui specialist.
 
Ar putea sa te ingrijorezi daca copilul tau:
 
  •  Are probleme in mai multe domenii ale vietii, cum ar fi relatiile in familie, performanta scolara, activitatile de timp liber si legatura cu prietenii sai.
  •  Are comportamente repetate autodistructive, cum ar fi trasul de par sau ciupirea pielii.
  •  Incepe sa se simta rau in legatura cu propria persoana, are foarte putina incredere in sine si nu se simte in siguranta nici macar in familie.
  •  Se distanteaza de  familie, de prieteni sau de activitatile de care obisnuia sa se bucure.
  •  Se observa o schimbare semnificativa in obiceiurile de somn sau in apetit.
  •  Foloseste frecvent un limbaj negativ. 
  •  Manifesta o ingrijorare excesiva cu privire la viitor.
  •  Are frecvent o atitudine negativa.
  •  Discuta in mod explicit despre suicid.
 
Daca observi oricare dintre aceste semnale in comportamentul copilului tau, este recomandat sa cauti ajutor la un specialist in psihoterapie copii. Psihoterapia isi propune sa ajute copiii si adolescentii sa isi gestioneze emotiile puternice si perioadele stresante astfel incat sa se dezvolte ca adulti capabili sa gestioneze viata de zi cu zi independent. 
 
Terapeutul construieste o relatie de incredere cu copilul, care este esentiala. Permite copilului sa se exprime liber intr-un spatiu in care sa se simta in siguranta, confortabil si inteles. Jocurile, desenul, coloratul sunt modalitati de a explora sentimentele in cadrul psihoterapiei pentru copii. Pe langa gestionarea perioadelor dificile, psihoterapia va ajuta copilul in cresterea stimei de sine si a increderii in sine, dezvoltarea unui simt sanatos al sinelui si cresterea competentelor sociale.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016