Bananele reprezinta unul dintre cele mai consumate fructe din lume si pe buna dreptate. Gustul lor este delicios, iar in tarile fost-comuniste, faptul ca se gasea foarte greu le-a facut inca si mai ravnite de generatii intregi de copii si nu numai. Astazi, bananele cresc in mai mult de 100 de tari si ocupa locul 4 in topul celor mai vandute fructe.
De exemplu, americanii consuma mai multe banane decat mere si portocale la un loc. Avand in vedere ca oamenii consuma atat de multe banane, nu poti sa nu te intrebi daca acest fruct este cu adevarat sanatos si bun pentru organism. Iata cateva motive care sa te convinga sa il alegi:
Contin multi nutrienti esentiali
Exista multe tipuri de banane, care variaza in culoare marime si forma. Cel mai comun tip este banana galbena, care este verde atunci cand nu este coapta. Acest fruct contine o cantitate importanta de fibre dar si de antioxidanti.
O banana contine astfel: potasium (9%), vitamina B6 (33%), vitamina C (11%), magneziu (8%), cupru (10%), mangan (14%), fibre, proteine si grasimi. O banana de dimensiune medie are 105 calorii, continand doar putine proteine si grasimi.
Contin nutrienti care echilibreaza nivelul zaharului din sange
Bananele contin pectina, o fibra solubila care, a amidonul rezistent, ajuta procesul de digestie. Atat pectina cat si amidonul rezistent pot echilibra glucoza din sange, dupa mese. Mai mult, bananele au un nivel de glucide scazut spre mediu conform indexului glicemic al alimentelor (cu valori intre 0-100).
Indicele glicemic al bananelor este de 30, pana la 60, in cazul bananelor coapte. Acest lucru inseamna ca diabeticii si persoanele care intampina dificultati in echilibrarea glicemiei, nu trebuie sa evite consumul de banane, atata vreme cat este unul moderat.
Imbunatatesc digestia
Datorita fibrelor pe care le contin, a pectinei si a amidonului rezistent (continut de bananele inca verzi), bananele imbunatatesc digestia. Ajuns in intestinul gros, amidonul rezistent devine hrana pentru bacteriile benefice organismului, asa-numitele bacterii bune. Unele studii semnaleaza chiar faptul ca pectina ar proteja impotriva cancerului de colon.
Sunt o sursa importanta de potasiu
Bananele sunt bogate in minerale precum potasiul. Acest mineral este important intrucat ajuta mentinerea nivelului fluidelor in organism si regleaza miscarea nutrientilor precum si a reziduurilor in interiorul si in afara celulelor. De asemenea, potasiul ajuta muschii sa se contracteze si celulele nervoase sa raspunda. Contribuie la mentinerea ritmului cardiac si poate reduce efectul sodiului asupra presiunii sangvine.
In egala masura, potasiul poate reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi care se formeaza pe masura ce oamenii inainteaza in varsta. Rinichii sanatosi regleaza nivelul potasiului din organism.