Daca esti un mare fan al ardeiului iute, nu doar ca te bucuri din plin de gustul picant al acestuia, dar ai parte si de o serie de beneficii pentru sanatate. Exista multe tipuri de ardei iute, acestea avand un grad mai mare sau mai mic de iuteala.
Tipurile Cayenne si jalapenos, de exemplu, sunt bogate in vitamine si minerale, continand o varietate de compusi unici.
Substanta principala existenta in ardeiul iute se numeste capsaicina, cea care este responsabila pentru senzatia intensa de caldura si iuteala, fiind si cea care aduce cele mai mari beneficii pentru sanatate. Capsaicina este recunoscuta pentru imbunatatirea circulatiei, scaderea colesterolului si stagnarea formatiunilor tumorale.
Mai mult, ardeiul iute reprezinta o sursa importanta de vitamina C. Consumul unui singur ardei iute, rosu sau verde asigura 240% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C.
Acesta este si o sursa importanta de vitamina A si flavonoizi precum betacaroten, alfacaroten, luteina sau criptoxantina. Acesti antioxidanti protejeaza corpul de efectul nedorit al radicalilor liberi si il tine departe de o serie de afectiuni grave.
De asemenea, ardeiul iute contine cantitati semnificative de minerale precum potasiu, fier, mangan si magneziu, substante esentiale pentru o buna functionare a organismului.
Reprezinta un adjuvant in curele de slabire
Capsaicina, una dintre sursele de iuteala ale ardeiului, te poate ajuta sa pierzi in greutate datorita faptului ca imbunatateste functionarea metabolismului. Pe langa acest lucru, capsaicina prezenta in ardeiul iute are un efect termogenic, ce determina corpul sa consume mai multe calorii si deci sa grabeasca scaderea in greutate.
Imbunatateste sanatatea inimii
Capsaicina ajuta din nou si in privinta protejarii inimii. Potrivit ultimelor studii, contribuie la reducerea acumularii de colesterol in organism. Se crede de asemenea ca blocheaza reproducerea unei gene care ingusteaza arterele, contribuind astfel la functionarea in conditii optime a sistemului circulator si mai ales a inimii.
Creste longevitatea
Cercetatorii chinezi au studiat obiceiurile alimentare ale unei jumatati de milion de populatie chineza, cu varsta cuprinsa intre 30 si 79 de ani si au descoperit faptul ca persoanele care consuma regulat ardei iute (aproape zilnic), prezinta un risc de deces mai mic in comparatie cu cei care consuma mancare picanta rar.
Conform acestora, chiar si un consum de aproximativ 2 ori pe saptamana s-a dovedit a scade riscul de deces cu pana la 10 procente.
Imbunatateste sistemul imunitar
Ardeiul iute imbunatateste sistemul imunitar datorita continutului crescut de vitamina A si C. Aceste vitamine joaca un rol esential in lupta contra gripei si a racelii. Betacarotenul si antioxidantii genereaza aceeasi influenta pozitiva asupra acestuia. Consumul in exces de ardei iute poate genera insa dureri stomacale si chiar poate fi un factor ce contribuie la aparitia ulcerului.