Desi este bine sa avem o alimentatie echilibrata in fiecare anotimp al anului, iarna este totusi mai greu sa ne luptam cu virusii si bacteriile si chiar avem nevoie de un stil de viata sanatos. Specialistii ne recomanda sa consumam mai des supe, fructe, legume, infuzii si produse lactate.
Ce alimente trebuie sa consumati in sezonul rece:
1. Supe
Supele si ciorbele firebinti sunt o alegere foarte buna pentru sezonul rece. Pe de o parte reusesc sa faciliteze caldura corpului, iar pe de alta parte sustin hidratarea organismului. Le puteti consuma in orice moment al zilei.
2. Legume si fructe
Sunt foarte importante in sezonul rece deoarece protejeaza sistemul imunitar si sunt sursa importanta de vitamine si minerale. Prin cosnumul lor creste aportul de vitamina C si in acest fel puteti preveni aparitia racelilor.
3. Infuzii sau alte tipuri de ceaiuri
Infuziile favorizeaza stimularea sistemului imunitar si va redau stare de bine. Sunt indicate de consumat mai ales cand este foarte frig afara, pentru a mentine ridicata temperatura corporala. Spre exemplu, ceaiul verde are cel mai ridicat continut de vitamina C si va fereste de raceli.
4. Condimente
Condimentele, mai ales cele iuti, care contin capsaicina, pot actiona ca antibiotic natural. In plus, usturoiul intra la condimente si favorizeaza producerea de anticorpi, iar cuisoarele, scortisoara, curcuma contribuie la cresterea temperaturii corporale.
5. Produsele lactate
Branza, laptele, casul, si celelalte produse derivate din lapte sunt benefice in sezonul rece deoarece contin o mare cantitate de calciu, potasiu, dar si alte minerale care sustin sanatatea.