Zi de zi, boiaua de ardei este folosita in bucatariile din intreaga lume, aceasta putand fi adaugata in aproape orice fel de mancare si oferind o explozie de gusturi si arome. De asemenea, daca vrei sa obtii un mix de arome (dulce, picant si amarui), poti adauga in mancaruri alaturi de alte condimente si ardei iute proaspat.
Iar daca ai nevoie de un motiv in plus pentru a folosi boiaua de ardei in bucatarie afla ca, pe langa gustul specific, are si numeroase beneficii pentru sanatate.
1. Este o sursa exceptionala de vitamina A
Asemenea fructelor si legumelor galbene si portocalii, boiaua de ardei are un continut ridicat de vitamina A si beta-caroten, substante ce asigura sanatatea pielii, ochilor si parului.
2. Imbunatateste aspectul tenului
Continutul de fier si beta-caroten din boia echilibreaza productia de melanina, reducand astfel petele aparute in timp si pistruii.
3. Amelioreaza aspectul de evne proeminente
Daca suferi de varice sau ai vene proeminente te sfatuiesc sa adaugi ardeiul iute in dieta ta zilnica, acesta determinand dilatarea vaselor de sange si prevenind deteriorarea sau spargerea acestora.
4. Trateaza problemele si afectiunile pielii
Ardeiul iute are proprietati antibacteriene naturale, motiv pentru care se recomanda consumul acestuia daca suferi de acnee sau alte infectii ce degradeaza aspectul pielii.
5. Reduce caderea parului
Datorita continutului de vitamina B6, ardeiul iute reduce caderea parului, intareste firul de par si determina un aspect sanatos. De asemenea, continutul de fier din boia asigura circulatia constanta a sangelui, pastrand astfel foliculii de par oxigenati.
6. Reduce inflamatiile
Ardeiul iute contine numerosi antioxidanti ce au proprietati anti-inflamatorii. Astfel, consumul regulat de ardei iute reduce articulatiile umflate si poate ajuta la reducerea inflamatiei interne.
7. Previne hipertensiunea
Ardeiul iute contine capsaicina, nutrient ce determina dilatarea vaselor de sange, ceea ce reduce riscul de aparitie a tensiunii arteriale si asigura un ritm bun de circulatie a sangelui.
8. Imbunatateste sanatatea ochilor
Boiaua de ardei contine o cantitate ridicata de vitamina A, nutrient atat de necesar pentru sanatatea ochilor.
9. Imbunatateste digestia
Ardeiul iute determina normalizarea acizilor stomacului, facilitand astfel digestia si stimuland productia de saliva.
10. Reduce riscul de aparitie a anemiei
Anemia este o afectiune dezvoltata de organism atunci cand nu are suficient fier, ceea ce impiedica producerea de noi cellule rosii in sange. Insa, datorita cantitatilor mari de fier regasite de in boia, poti reduce riscul de anemie.