Excesele de orice fel, nivelul de stres si lipsa activitatii fizice pot compromite sistemul imunitar, iar repunerea lui in functiune se poate intinde pe perioade lungi de timp.
De aceea este important sa fii atent la toate aceste lucruri si, mai ales in perioadele in care esti expus mai mult, sa incerci sa iti ajuti organismul si cu o serie de suplimente alimentare, mai ales de vitamina D si C, care au un rol important in functionarea organismului.
Cel mai important insa este sa iti cunosti organismul, sa stii care iti sunt limitele si sa intervii de fiecare data cand este cazul. Iata cei mai importanti factori care influenteaza sistemul imunitar:
Stresul
Perioadele lungi de stres iti pot afecta sistemul imunitar. In aceste perioade, la nivelul creierului se produce mai mult cortizon decat in mod obisnuit, iar acest lucru impiedica organismul sa reactioneze in lupta impotriva amenintarilor din exterior.
Anxietatea, depresia si starea de frica in general ingreuneaza vindecarea oricarei boli fizice, tocmai din acest motiv. Este important sa ai alaturi prietenii, sa iti stabilesti prioritati, sa faci sport in mod regulat si sa practici tehnici de relaxare precum yoga pentru a elibera din stresul acumulat.
Singuratatea
Singuratatea este un alt factor care poate influenta negativ sistemul imunitar, prin simplul fapt ca oamenii singuri se simt mai vulnerabili decat ceilalti. Pe acest fond, anxietatea creste si sistemul imunitar are de suferit.
Sedentarismul
Pe perioade lungi de timp, evitarea exercitiului sau a efortului fizic poate afecta abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, indiferent de varsta sau gen.
Alimentatia nesanatoasa
O alimentatie bogata in grasimi saturate compromite sistemul imunitar. De asemenea, excesul de sare si cel de zahar au efecte negative asupra organismului. Obezitatea este un factor major de risc pentru sanatate. Practic, orice ingreuneaza functionarea normala a corpului, determina organismul sa munceasca si mai mult pentru a face fata situatiei.
Consumul excesiv de alcool
Alcoolul impiedica organismul sa atace si sa distruga bacteriile si virusurile, astfel ca persoanele care consuma in mod excesiv alcool sunt predispuse infectiilor de orice fel.