Existenta acestei boli are impact atat asupra fizicului, cat si asupra psihicului persoanei in cauza, astfel ca necesita un tratament adecvat, dar si un ajutor sustinut din partea celor dragi.
Daca esti intr-o relatie cu o persoana care sufera de anxietate sau a dezvoltat-o pe parcurs, trebuie sa o ajuti sa depaseasca cat mai usor momentul, insa pentru a face acest lucru este necesar sa cunosti o serie de elemente care sa iti usureze situatia.
Daca nu ai suferit de anxietate in trecut, iti va fi imposibil sa intelegi cu adevarat ce se intampla in mintea partenerului tau, oricat de mult ti-ai dori, insa ajutorul tau este unul cu adevarat important, mai ales in perioada atacurilor de panica. Asadar, ce trebuie sa stii pentru a ajuta cat mai bine?
Nu iti trata partenerul exclusiv prin prisma anxietatii
Anxietatea este o afectiune care poate fi ameliorata pana la disparitie daca este tratata adecvat si daca persoana in cauza face anumite ajustari la rutina zilnica.
Asadar, nu te gandi ca este o situatie ce se va permanentiza, ci fa tot posiibilul sa iti sustii partenerul pe intreaga durata a procesului de vindecare. O schimbare in atitudine va fi imediat reperata de catre cel de langa tine, si nimic nu este mai greu de suportat decat respingerea celor din jur.
Pot prezenta o stare de oboseala permanenta
Anxietatea este obositoare pentru cei care o au. Persoanele in cauza sunt mereu in alerta, traiesc foarte mult in mintea lor, iar corpul este mereu pregatit sa lupte sau sa fuga. Pe fondul starii de alerta intervine hipertensiunea, iar aceasta provoaca starea de oboseala.
Nu te grabi sa acuzi o persoana anxioasa de lipsa de productivitate, pentru ca are toate motivele sa se simta epuizata.
Sunt constienti de faptul ca anxietatea lor este adesea nefondata
A fi totusi constient de acest lucru nu opreste gandurile din a se manifesta. Nu te ajuta sa stii ca iti faci cele mai crunte scenarii care nu au legatura cu realitatea. Daca ar fi atat de simplu sa scapi de ele, cu siguranta anxietatea nu ar fi problema serioasa care este in prezent.
Partenerul tau are nevoie de intelegere, compasiune si suport, nu de sfaturi care sa il ajute sa constientizeze lucrul de care este constient deja, si anume ca nu exista o cauza reala.
Nu vad aceasta afectiune ca pe un handicap
Si acelasi lucru trebuie sa faci si tu. Nu iti trata partenerul ca pe o victima. In ciuda episoadelor de anxietate care genereaza adesea stari neplacute ce pot necesita asistenta medicala de urgenta, persoanele in cauza nu vad in anxietate neaparat un handicap major.
Acest lucru se intampla mai ales datorita faptului ca nu au o problema in a relationa cu ceilalti, sunt capabili sa ia decizii si sa se comporte absolut normal.
Asadar, nu iti trata partenerul ca pe o persoana cu probleme mentale pentru ca nu este cazul. Intelege perioada prin care trece, pentru ca adesea este generata de anumite evenimente prin care a trecut, si ajuta-l sa o depaseasca cat mai usor si rapid.