Orice loc de munca implica un nivel mai mic sau mai mare de responsabilitate. Mai ales daca esti la inceput si este primul tau job serios, este posibil sa experimentezi o serie de stari anxioase in mod periodic. Nici schimbarea jobului nu aduce mai putin stres sau mai putina panica.
De fapt, schimbarile in general sunt cele care ne dezechilibreaza atat de mult si tine doar de noi sa reusim sa ne gasim ritmul si echilibrul in tot acest proces. A-i spune unei persoane anxioase ca, cu timpul, stresul se va diminua, este aproape in zadar.
Cu siguranta ca rutina reuseste sa faca acest lucru la un moment dat, insa aceia dintre noi care sunt tematori in general, digera mai greu astfel de situatii si vor fi in permanenta predispusi la atacuri de panica ori stari tensionante, care de multe ori genereaza dureri de cap profunde, pe langa efectele negative pe termen lung.
Ce poti face pentru a gestiona anxietatea?
Modifica-ti stilul de viata
Ceea ce faci cu timpul tau liber influenteaza pozitiv sau negativ felul in care te simti la locul de munca. Daca in week-end pierzi nopti la rand sau daca nu faci ceva care sa fie util si important pentru tine, nivelul stimei de sine va fi unul foarte scazut, iar anxietatea la locul de munca are directa legatura cu increderea de sine.
Incearca sa fii prezent in viata ta si sa faci exact ceea ce iti doresti cu adevarat si consideri ca iti da o stare de bine. Pentru eliberarea stresului si detensionare, este ideal sa faci miscare. Sportul ajuta in astfel de situatii, insa trebuie sa faci o rutina din asta. Incearca sa gasesti timp cat de des poti pentru putina miscare fizica adaptata nivelului si posibilitatilor tale.
Gaseste strategii care sa functioneze
Cu siguranta ca tu te cunosti cel mai bine si iti poti da seama care este contextul in care apar astfel de momente tensionante. Cu siguranta ca nu este usor sa reactionezi diferit in fata situatiilor stresante, pentru ca de multe ori poti fi luat pe nepregatite, insa poti incerca de exemplu, sa iei pauze scurte dar mai dese dupa fiecare sarcina dificila pe care o indeplinesti, sau sa iti reglezi respiratia atunci cand esti in plin moment de anxietate.
Incercand cat mai multe astfel de metode, poti gasi solutia care functioneaza pentru tine. Daca reusesti sa eviti durerile de cap si atacurile de panica, faci deja un mare pas inainte.
Concentreaza-te pe aspectele pozitive
Cu siguranta ca stresul te face sa ignori orice element pozitiv, insa asta nu inseamna ca ele nu exista. Gandeste-te ca lucrurile vor fi mereu incerte, iar tot ceea ce ai tu mai de pret este capacitatea de adaptare. Cu cat reusesti sa te adaptezi mai usor unor cerinte, cu atat mai bine iti va fi. Da-ti timp si accepta faptul ca este un proces prin care trebuie sa treci. Rabdarea si perseverenta sunt esentiale.