Autorii unui studiu realizat recent sugereaza ca 20-40% dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite daca s-ar face 4 schimbari simple. Conform cercetarii publicate in AMA Oncology, un program de exercitii fizice realizat periodic, mentinerea unui indice de masa corporala corespunzator, renuntarea la fumat si consumarea bauturilor alcoolice cu moderatie sunt solutiile care pot sa tina cancerul la distanta.
De altfel, acesta nu este singurul studiu care sustine ca exista o legatura stransa intre stilul de viata si aparitia cancerului.
Studiul condus de catre doctorul Song a fost realizat pe mai mult de 130.000 de oameni albi si a avut la baza doua analize pe termen lung: Nurses’ Health Study (NHS) si Health Professionals Follow-Up Study (HPFS). Cercetatorii au impartit participantii in doua grupuri in functie de stilul acestora de viata. Cei aflati in primul grup aveau un stil de viata mai sanatos, iar ceilalti nu. A fost analizat riscul de dezvoltare a cancerului de plamani, de pancreas, de sani si alte tipuri. Singurele tipuri de cancer care nu au fost luate in considerare in analiza au fost cele care ataca pielea si creierul.
In urma studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca participantii care aveau un stil de viata sanatos, cei din primul grup, aveau un risc scazut de dezvoltare a cancerului. Ce aveau in comun subiectii din acest grup? Cele patru caracteristici pe care le-am mentionat si mai sus:
Nu fumau. Fie nu aveau deloc acest viciu, fie se lasasera de mai mult de 5 ani de tutun.
Nu consumau alcool deloc ori o faceau cu moderatie. Ce inseamna mai exact moderatie? Conform studiilor, femeile nu ar trebui sa consume mai mult de un pahar de bautura, iar barbatii sa nu depaseasca doua pahare.
Aveau un indice de masa corporala normal, adica unul cuprins intre valorile 18 si 24. Un indice sub 18 indica subponderalitate, iar unul peste 25 indica obezitate, conform The Centers for Disease Control and Prevention.
Poti sa calculezi indicele de masa corporala dupa formula: greutate /inaltime2.
Faceau exercitii fizice regulat. Participantii din primul grup fie realizau pe saptamana 75 de minute de sport intr-un ritm intens, fie efectuau 150 de minute de miscare in ritm moderat.
Un stil de viata sanatos te poate ajuta sa tii in frau o multime de afectiuni. Obiceiurile enumerate mai sus sunt aliatii tai in lupta dusa impotriva necrutatorului cancer.
Foto: pixabay.com